Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Ψήφισμα στήριξης στην εργαζόμενη Κ. Μιχαήλ

 

Καμία ανοχή στον εκφοβισμό και την εργασιακή επισφάλεια στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Καταγγέλλουμε την τακτική του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εδώ και 15 χρόνια να καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των πάγιων και διαρκών αναγκών του (ετήσια δραστηριότητα) με προσωπικό με συμβάσεις δίμηνης ή μηνιαίας διάρκειας. Δεκάδες εργαζόμενοι σε όλα τα νευραλγικά πόστα του φορέα (σε γραφεία και στις κινηματογραφικές αίθουσες) βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς εργασιακής επισφάλειας. Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα από τα διοικητικά όργανα του φορέα, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τον άμεσο ή έμμεσο εκφοβισμό οποιουδήποτε εργαζομένου τολμήσει να εκφράσει κάποιο αίτημα ή παράπονο σχετικό με τις συνθήκες εργασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκδικητική και εκφοβιστική στάση που κρατείται ενάντια στη συναδέλφισσα Κατερίνα Μιχαήλ, εργαζόμενη επί σειρά ετών στο Φεστιβάλ.

Στις 26 Απριλίου 2023 η Διοίκηση του Φεστιβάλ ανέθεσε στην Κατερίνα Μιχαήλ το συντονισμό του προσωπικού που εργάζεται καθ’ όλη την διάρκεια του κινηματογραφικού έτους (Σεπτέμβριος - Μάιος) στο Φεστιβάλ (ετήσια δραστηριότητα) με τη συμφωνία να συνάψουν διαδοχικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν το εννιάμηνο, αντί να υπογράψουν μια ενιαία σύμβαση.

Η εργαζόμενη τέλη Σεπτέμβρη 2023 καταγγέλλει εγγράφως την αδιαφορία της Διεύθυνσης και της Υπεύθυνης Ανθρώπινου Δυναμικού στα ζητήματα υποστελέχωσης και κακοδιαχείρισης που επανειλημμένως είχε επισημάνει, καθώς επίσης και τις εκφοβιστικές συμπεριφορές που αντιμετώπισε ακριβώς επειδή παρουσίασε τα εν λόγω στοιχεία, καταλήγοντας πως αν δεν πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες επαναπροσλήψεις  συναδέλφων της, θα αναγκαστεί σε παραίτηση.

Η Διοίκηση προβαίνει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες επαναπροσλήψεις, υπογράφει και τη δεύτερη τυπική σύμβαση όπως είχε συμφωνηθεί, αφαιρεί ωστόσο από την συνάδελφο τις αρμοδιότητές της σχετικά με την ετήσια δραστηριότητα του Οργανισμού, σε απάντηση προς την έγγραφη καταγγελία της. Η εκδικητική στάση της Διοίκησης ως προς το πρόσωπο της συναδέλφου, συνεχίστηκε με άσκηση εργασιακού εκφοβισμού, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων άρνηση επικοινωνίας (βλ. απόρριψη αιτήματος ακρόασής της από ΔΣ) και τη διαρκή μετακίνηση της σε απομονωμένους εργασιακούς χώρους με σκοπό την απομόνωση της από τις/τους υπόλοιπους συναδέλφους της.

Η  εκδικητική στάση της Διοίκησης του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κορυφώθηκε με την άρνησή της να ανανεώσει και τυπικά τη σύμβαση της συναδέλφου τον Δεκέμβριο, διώχνοντάς την από τη δουλειά, και στέλνοντας την ίδια μέρα εξώδικη δήλωση με την οποία την καλεί να σταματήσει την διεκδίκησή της και να αποσύρει τις καταγγελίες της.

Είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω πως η μη ανανέωση της σύμβασης αποτελεί εκδικητική απόλυση και συνδέεται αποκλειστικά με τις παραπάνω διεκδικήσεις και την όλη στάση της εργαζόμενης.

 Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Πρόσληψη όσων εργαζομένων απαιτούνται.
  • Να επιστρέψει η Κατερίνα Μιχαήλ άμεσα στα καθήκοντα της ως συντονίστρια ετήσιας δραστηριότητας με γραπτή διαβεβαίωση πως η σύμβασή της θα ισχύει μέχρι τον Μάιο του 2024, όπως συμφωνήθηκε.
  • Να παύσει ο εκφοβισμός και η εργασιακή επισφάλεια των εργαζομένων εξαιτίας των δίμηνων συμβάσεων. Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλες και όλους τους εργαζομένους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κατά την ετήσια δραστηριότητα του Οργανισμού.


ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Α΄ΕΛΜΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: