Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Καταγγελία για την προσαγωγή των συνδικαλιστριών Μ. Τασοπούλου και Σ. Πολυκάρπου στις εκλογές του ΣΕΠΕ Χαλκιδικής

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ Μ. ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

ΚΑΙ ΤΗΣ Σ. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ, ΓΓ ΤΗΣ ΕΕ ΤΗΣ ΕΔΟΘ,

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΩΝ ΤΗΣ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΕΥΤΙΚΩΝ»,

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Καταδικάζουμε την προσαγωγή της Μ. Τασοπούλου, μέλους του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και της Σ. Πολυκάρπου, ΓΓ της ΕΕ της ΕΔΟΘ, στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των αρχαιρεσιών του ΣΕΠΕ Χαλκιδικής στις 30/11/2023.

Είναι απαράδεκτο η αστυνομία να μπαίνει σε χώρο σχολείου, να φτάνει ακόμα και μέχρι την κάλπη, σε ώρα διεξαγωγής εκλογών ενός Σωματείου, για να κάνει «συστάσεις» σε δύο συνδικαλίστριες εκπαιδευτικούς για να απομακρυνθούν από το χώρο και τελικά να προχωράει στην προσαγωγή τους.

Τέτοια φαινόμενα είναι βγαλμένα από άλλες εποχές και οδηγούν σε σκοτεινά μονοπάτια τον κλάδο και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της κάθε κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να βάλει χέρι στα Σωματεία, να μην κινείται φύλλο και να κυριαρχεί η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός στους χώρους δουλειάς, για να μπορεί να περνάει ανενόχλητη τους κάθε λογής αντεργατικούς νόμους.

Αποτελεί, μάλιστα, πρόκληση το γεγονός ότι πριν την παρουσία της αστυνομίας στο εκλογικό κέντρο, ασκήθηκε ψυχολογικός εκφοβισμός και τρομοκρατία, καθώς και εξύβριση από συνδικαλιστές, μέλη της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ στο ΣΕΠΕ Χαλκιδικής, από την ίδια την δικαστική αντιπρόσωπο, όπως και το ένα και μοναδικό μέλος της εφορευτικής επιτροπής στο εκλογικό κέντρο Πολυγύρου και διευθυντή του σχολείου που διεξάγονται οι εκλογές, οι οποίοι προσπάθησαν να εκδιώξουν τις δύο συνδικαλίστριες από το σχολείο, ενώ στο χώρο βρέθηκε ακόμα και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκιδικής.

Όλα αυτά βέβαια ξεκίνησαν όταν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ στον εν λόγω ΣΕΠΕ αποφάσισαν την διενέργεια εκλογών σύμφωνα με τον νόμο 4808 (ν. Χατζηδάκη) που προβλέπει κάθε ψηφοφορία να γίνεται και ηλεκτρονικά, παραβιάζοντας έτσι την απόφαση του 38ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ που δεσμεύει όλα τα σωματεία και Ομοσπονδίες του Δημοσίου να προχωρήσουν αποκλειστικά σε δια ζώσης διαδικασίες και να ΜΗΝ εφαρμόσουν τον νόμο Χατζηδάκη και σ’ αυτό το πεδίο και στο σύνολό του (ΓΕΜΗΣΟΕ κλπ).

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το ΔΣ του ΣΕΠΕ Χαλκιδικής προχώρησε ένα βήμα ακόμα. Δυσκόλεψε τους όρους της δια ζώσης συμμετοχής και διευκόλυνε την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Έτσι, κάλεσε τους μόνιμους εκπ/κούς που επιθυμούν δια ζώσης ψηφοφορία (και μόνο αυτούς), να ενημερώσουν τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών 13 μέρες νωρίτερα από την ημερομηνία των εκλογών με προσωπική δήλωσή τους ότι θα συμμετέχουν στη δια ζώσης ψηφοφορία. Όσοι δεν το δήλωναν εντός αυτής της προθεσμίας, είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο ηλεκτρονικά! Κάτι το οποίο είναι πρωτάκουστο, παράτυπο και παραβιάζει ακόμα και το Καταστατικό του Σωματείου. 

Το «ατόπημα» λοιπόν των δύο συνδικαλιστριών ήταν ότι βρέθηκαν στο εκλογικό κέντρο για να στηρίξουν το δικαίωμα δεκάδων συναδέλφων εκπαιδευτικών, μελών του ΣΕΠΕ Χαλκιδικής, να ψηφίσουν δια ζώσης, επειδή δεν είχαν κάνει σχετική αίτηση προς το ΔΣ 13 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών (!).Την ίδια ώρα μάλιστα που για όσους ψήφιζαν ηλεκτρονικά δεν υπήρχαν αντίστοιχοι «κόφτες».

Τέτοιες άθλιες πρακτικές και αντισυνδικαλιστικές συμπεριφορές δεν έχουν θέση στην εκπαίδευση και είναι απολύτως καταδικαστέες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: