Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Όλοι στην κινητοποίηση των ΕΛΜΕ στην ΠΔΕ για να καλυφθούν όλα τα κενά, για διαφάνεια, ισοτιμία στις τοποθετήσεις μόνιμων και αναπληρωτών!

 


Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης                       Θεσσαλονίκη,    11 Σεπτεμβρίου 2023

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΔΕ ΚΕΝΤΡ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Για άλλη μια χρονιά γινόμαστε μάρτυρες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου το οποίο κομπάζει ότι «τα σχολεία θα ξεκινήσουν χωρίς κενά», ενώ στην πραγματικότητα πετσόκοψε τον αριθμό των προσλήψεων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών στους 28.353 τη στιγμή που τα συνολικά κενά στα σχολεία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, είναι πάνω από 47.000!   Στο Νομό Θεσσαλονίκης προσλήφθηκαν για το σχολικό έτος 2023-24 1.044 λιγότεροι αναπληρωτές Γενικής και 224 λιγότεροι Ειδικής Αγωγής.

Μεγάλο πλήγμα στην παράλληλη στήριξη των μαθητών το έγγραφο (93506/Δ3/25-8-2023) του Υπουργείου Παιδείας που ζητά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να μειώσουν τα κενά της Παράλληλης. Συγκεκριμένα, αρχικά ορίζει ότι σε κάθε τμήμα που μπορεί να υπάρχουν περισσότερες της μίας διάγνωσης, ένας θα είναι ο εκπαιδευτικός που θα στηρίζει τα παιδιά και επιπλέον οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης, αν υπάρχουν ανάγκες, θα στηρίζουν μαθητές και όμορων σχολείων!!!

Με μεγάλα κενά εκπαιδευτικών θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Α΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης τα οποία έχουμε γνωστοποιήσει σε πρόσφατη ανακοίνωση, αφού το Υπουργείο προσέλαβε αναπληρωτές πιο κάτω ακόμη και από την πρόβλεψη των Διευθύνσεων οι οποίες βγαίνουν, όπως όλοι γνωρίζουμε, με τις γνωστές μεθόδους που ζητά το Υπουργείο.

Η εμπειρία της περσινής σχολικής χρονιάς, όπου μεγάλο μέρος των κενών Γενικής και Ειδικής δεν καλύφθηκαν ούτε στη β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να λειτουργούν με διαφορετικές ταχύτητες σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των μαθητών, προϊδεάζει για την κατάσταση που θα επικρατήσει και φέτος.

Απαιτούν τώρα για τη «λύση» των ελλείψεων εκπαιδευτικών οι ΔΔΕ να εξαντλείται ο μέγιστος αριθμός των μαθητών ανά τμήμα στριμώχνοντας τα παιδιά σε ακατάλληλες για τον αριθμό αίθουσες, σε κάποια μάλιστα περίπτωση προσπάθησαν να επιβάλλουν το επιπλέον 10%! Η συλλογική και αποφασιστική αντίδραση του συλλόγου διδασκόντων το απέτρεψε άμεσα!

Η ακατανόητη επιμονή και τακτική των ΔΔΕ Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης να μην γνωστοποιούν στην ιστοσελίδα τους όλα τα κενά, ακόμα και τα μικρότερα για τη συμπλήρωση ωραρίου, δημιουργεί υπόνοιες αδιαφάνειας τη στιγμή που πολλοί συνάδελφοι έχουν τοποθετηθεί σε σχολεία που δεν είχαν δηλωμένα κενά, τα  δήλωσαν κυριολεκτικά στην τύχη και ώ του θαύματος βρέθηκαν με σχεδόν πλήρες ωράριο, αλλού πάλι για ένα κενό τοποθετήθηκαν δύο εκπαιδευτικοί, ενώ πολλά άλλα σχολεία δεν έχουν τον καθηγητή που χρειάζονται!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα ξεκινήσουν για ακόμη φορά της λειτουργία τους τα σχολεία, σε κτίρια άνω των 40 χρόνων, με πενιχρά κονδύλια που δίνονται για τις αναγκαίες επισκευές και συντηρήσεις, χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους των κτιριακών υποδομών, με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας.

Τα παραπάνω σηματοδοτούν τη συνέχιση και ένταση της πολιτικής που αντιμετωπίζει σαν κόστος τις ανάγκες των μαθητών, το δικαίωμα χιλιάδων εκπαιδευτικών σε μόνιμη και σταθερή δουλειά, που συνδέεται άμεσα με τα μορφωτικά δικαιώματα, με τους όρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Απαιτούμε – διεκδικούμε

  • Να δοθούν και να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά, χωρίς «κόφτες» και «μαγειρέματα» σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων υπολογίζοντας ολιγομελή, νέες εγγραφές, μετεγγραφές κλπ
  • Να δημοσιευθούν όλα τα κενά ακόμη και τα μικρότερα.
  • Να υπολογιστούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες, σε όλες τις ειδικότητες και στην παράλληλη στήριξη. Να λειτουργήσουν παντού όλα τα τμήματα ένταξης και να ιδρυθούν νέα, όπου χρειάζεται.

  • Να εξασφαλιστούν σε όλα τα σχολεία οι αναγκαίες ώρες για ενισχυτική διδασκαλία, Τάξεις Υποδοχής και ΔΥΕΠ που προορίζονται για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων.

  •  Να ολοκληρωθούν σύντομα οι τοποθετήσεις των μονίμων και αμέσως των αναπληρωτών ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος για τους μαθητές.

  • 20 μαθητές ανά τμήμα Γενικής, 15 ανά τμήμα προσανατολισμού. Ούτε σκέψη για την επιβολή του επιπλέον 10%! 

  • Να προσληφθούν οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί κάθε ειδικότητας για κάθε παιδί με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στις διαγνώσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων (ΚΕΔΑΣΥ). 

  • Κανένας συνάδελφος Παράλληλης στήριξης με περισσότερους από ένα μαθητή στην τάξη. 

  • Να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα για την στήριξη της διαβίωσης των αναπληρωτών (σίτιση, στέγαση, δωρεάν μετακίνηση προς τον τόπο ανάληψης υπηρεσίας κλπ.). 

  • Οι προσλήψεις των αναπληρωτών να γίνονται από την 1η Σεπτεμβρίου σε μία φάση. 

  • Οι επόμενες προσλήψεις να γίνουν όλες σε μία φάση. 

  • Να λυθεί άμεσα η μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία τους σε όλους τους δήμους. 

  • Άμεσα να  προσληφθεί όλο το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες) σε όλα τα σχολεία και να μην μετακυλιστεί  η ευθύνη της φύλαξης των σχολικών χώρων στους εκπαιδευτικούς.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14/9 στις 14:30 στην ΠΔΕ ΚΕΝΤΡ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια: