Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Εφημερίες σε ώρες μαθημάτων για τη φύλαξη των σχολείων από τους εκπαιδευτικούς!

 Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης                                         25  Σεπτεμβρίου 2023


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι         

     Το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ έχει ενημερωθεί το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση των Διευθυντών των σχολείων με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης για ορισμένες προσπάθειες  περικοπής ελευθεριών και  των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων.

     Συγκεκριμένα: με προφορική εντολή του ΔΔΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης πρέπει τα σχολεία να καταχωρούν το πρόγραμμα εφημεριών στην πλατφόρμα teachers  της Διεύθυνσης και οι συνάδελφοι, εκτός από τις εφημερίες στα διαλείμματα, να κάνουν εφημερίες και κατά την ώρα των μαθημάτων για να προσέχουν να μην μπουν εξωσχολικοί στο σχολείο(!).  Γίνεται φανερή μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκράτησης των συναδέλφων από τη μία, και από την άλλη να  επωμιστούν οι εκπαιδευτικοί καθήκοντα που δεν τους αναλογούν.                                        

     Αμέσως επικοινωνήσαμε με τον ΔΔΕ και του υπενθυμίσαμε πως οι εκπαιδευτικοί στα κενά τους έχουν να διεκπεραιώσουν όλη τη γραφειοκρατική εργασία των σχολείων (σε ελάχιστα σχολεία της Α΄ΕΛΜΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχει γραμματειακή στήριξη), όλη τη δουλειά των προγραμμάτων που εγκρίνονται για το σχολείο, να καταχωρήσουν τις απουσίες των μαθητών και να στείλουν τα υπηρεσιακά σημειώματα, να ενημερώσουν τους γονείς για την επίδοση των παιδιών τους, να ετοιμάσουν τα υλικά  τους για την επόμενη ώρα και τέλος να κάνουν όσα γραφειοκρατικά τους έχει φορτώσει τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο! Και γιατί όχι, να πάρουν μια ανάσα από τη συνεχή ένταση της τάξης.

Ειδικά για τους νέους συναδέλφους που έχουν 23 ώρες διδακτικό ωράριο δεν μένει χρόνος για τίποτε. Η ευθύνη  που προσπαθεί να μας φορτώσει είναι δουλειά του σχολικού φύλακα και όχι των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευθύνη μόνο κατά την ώρα της εφημερίας τους,  δηλ. κατά την προσέλευση, αποχώρηση και στο διάλειμμα.

Η απάντηση που πήραμε από τον ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης ήταν πως γίνεται για την ασφάλεια των παιδιών (βλ. περιστατικό στο Ωραιόκαστρο) και σε καμιά περίπτωση δεν ήταν προφορική εντολή, αλλά σύσταση και ότι τελικά αποφασίζουν ο σύλλογος με τον Διευθυντή αν θα εφαρμόσουν το προτεινόμενο μέτρο.

Την ίδια απάντηση πήραμε και στην συνάντηση που είχαμε τα ΔΣ των Α΄, Γ΄, και Ε΄ ΕΛΜΕ.

Όσον αφορά στα προγράμματα εφημεριών που πρέπει να στέλνουν τα σχολεία, μας απάντησε ότι θα επανεκτιμήσει την κατάσταση και αν κάποιο σχολείο δεν στείλει πρόγραμμα εφημεριών δεν θα έχει καμία συνέπεια.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Κάνουμε γνωστό ότι κανείς δεν είναι πιο ευαίσθητος από τους εκπαιδευτικούς όσον αφορά στην ασφάλεια των παιδιών. Εμείς είμαστε εκεί όταν χτυπούν, όταν κλαίνε, εμείς τους κάναμε τους νοσοκόμους στην καραντίνα, εμείς παλεύουμε να τους λύσουμε τα όποια προβλήματα ψυχολογικά, οικογενειακά  γιατί η κυβέρνηση δεν τους στέλνει ούτε δασκάλους, ούτε ψυχολόγους. Δεν πρόκειται όμως να επωμισθούμε καθήκοντα που δεν μας ανήκουν.  Η φύλαξη του σχολείου κατά την ώρα του μαθήματος είναι καθήκον του σχολικού φύλακα και η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει γι αυτό.  Να μεριμνήσει να κλείσουν οι τρύπες στις περιφράξεις των σχολείων και να προσλάβει σχολικούς φύλακες.

Καλούμε:

-  Τους συναδέλφους να μην αναλάβουν τέτοια ευθύνη.

-  Να μη φορτωθούν με  πλέον καθήκοντα που δεν τους αναλογούν

- Τους συλλόγους διδασκόντων να μην αποφασίσουν εφημερίες κατά την ώρα του μαθήματος και να απευθυνθούν στο Δήμο για την πρόσληψη σχολικού φύλακα σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

 - Τους συναδέλφους Διευθυντές των σχολείων να μην υπακούν σε προφορικές εντολές γιατί εκτίθενται.

-  Τον ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης να πάρει πίσω την προφορική εντολή ή σύσταση για εφημερίες στην ώρα του μαθήματος, καθώς και την άτυπη γραπτή εντολή (δε φέρει υπογραφή του διευθυντή) για καταχώρηση του προγράμματος εφημεριών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: