Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Η Α΄ΕΛΜΕ συμμετέχει και καλεί στο συλλαλητήριο των σωματείων και των άλλων μαζικών φορέων το Σάββατο, 9 Σεπτέμβρη στις 17:30, στην πλατεία ΧΑΝΘ

 


Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης                   Θεσσαλονίκη,   5 Σεπτεμβρίου 2023

Μπαίνουμε όλοι και όλες μπροστά, μαχητικά, να στείλουμε στον αγύριστο τα αντεργατικά τους σχέδια, να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας! Για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

στις 17:30,  ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΝΘ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι μέρες έναρξης της σχολικής χρονιάς έφτασαν και τα στελέχη του Υπουργείου περηφανεύονται πως όλα είναι έτοιμα σφυρίζοντας αδιάφορα μπροστά στα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα μαγειρεμένα για να φανούν λιγότερα, με την λειτουργία βασικών δομών των σχολείων να είναι στον αυτόματο πιλότο, δίχως μέριμνα αντισεισμικών ελέγχων και ολοκληρωμένου σχεδίου αναβάθμισης των σχολικών υποδομών, με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις να δημιουργούν τρόμο στους χιλιάδες γονείς αλλά και τους  εκπαιδευτικούς.

Η αγωνία βρίσκεται στο κόκκινο για δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους αναπληρωτές που ετοιμάζονται να αναλάβουν υπηρεσία, με πολλούς να πρέπει να αλλάξουν πόλη ή να περιμένουν την επόμενη φάση, την ώρα που γνωρίζουν πως υπάρχουν πολλά κενά σε σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης που δεν   έχουν καλυφθεί! Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο δεν έχουν αναρτηθεί όλα αυτά τα κενά στην Α’ φάση ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ για την πρόσληψη αναπληρωτών, την ώρα που έχουν δοθεί από τις Διευθύνσεις των σχολείων από τον Ιούνη του 2023!! Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται κατ’ αυτόν τον τρόπο η ανασφάλεια των αναπληρωτών όσον αφορά την πρόσληψή τους, με τα άγχη της ακρίβειας, της στέγασης, του κόστους για τις μετακομίσεις, τα  ενοίκια - φωτιά να δημιουργούν μια αβάσταχτη οικονομική και ψυχολογική κατάσταση.

Αυτή είναι η «μέριμνα» του πολυδιαφημιζόμενου επιτελικού κράτους που κλείνει τα μάτια στις ανάγκες των εργαζομένων. Όποιο “στιγμιότυπο” της τελευταίας περιόδου και αν πάρουμε θα δούμε ταυτόχρονα  την ικανότητα και την ανικανότητα του αστικού Κράτους.

Τη στιγμή που η Αλεξανδρούπολη βρισκόταν στις φλόγες και το Κράτος αδυνατούσε να προστατεύσει το περιβάλλον και τη ζωή συνανθρώπων μας, κινητοποιούσε ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ακόμα και πυροσβεστικά οχήματα για να ξεσπιτώσουν μια γυναίκα για χρέη 800 Ευρώ σε κοινόχρηστα!  Την ώρα που συνάνθρωποι μας πέθαιναν σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων και τα νοσοκομεία έπαιρναν φωτιά, εξαιτίας της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην Υγεία για την Πρόνοια, τα κέρδη των ιδιωτικών Υπηρεσιών Υγείας αυξήθηκαν 18,8%. Την ώρα που δίνονται πάνω από 1,5 δις για έργα στη Θεσσαλονίκη όπως το flyover, που θα συνδέει χωρίς καθυστέρηση τους τουρίστες με τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της Χαλκιδικής, σχολεία της πόλης “φιλοξενούνται” σε αποθήκες, σε καταστήματα, με νήπια ακόμα και σε υπόγεια λυκείων!   Την ίδια ώρα που το   Κράτος κλείνει τα μάτια μπροστά σε δολοφονικές επιθέσεις από φασιστικές ομάδες, που διασχίζουν ανενόχλητοι τη χώρα, είναι παρόν και  ικανότατο να “συμμορφώσει” τους εκπαιδευτικούς που διεκδικούν διορισμούς, κτιριακές υποδομές, ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των μαθητών. Ανέτοιμο να προστατέψει τον λαό από τις πυρκαγιές, αλλά καλά προετοιμασμένο να φέρει νομοσχέδιο που βάζει στόχο τον σταθερό και ημερήσιο χρόνο  εργασίας που πάνω σε αυτόν με αγώνες χτίστηκαν οι μισθοί, η ασφάλιση, οι συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας.

 

Φτάνει πια! Στην κοροϊδία και την αναλγησία τους απαντάμε με διεκδίκηση,                                      με αγωνιστική αισιοδοξία, με το κεφάλι ψηλά!

Η ζωή δεν είναι επιβίωση. Δεν έχουν ίχνος ντροπής. “Βιάζουν” την κοινή λογική με εξωφρενικό κυνισμό με όσα   λέγονται, για παράδειγμα, σχετικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Τι λένε; Δικαίωμα δεν είναι να έχουμε σταθερό ημερήσιο χρόνο και αξιοπρεπή μισθό, αλλά να νομιμοποιούνται και να γενικεύονται οι συμβάσεις μηδενικού  ωραρίου και η 13ωρη δουλειά! Κι αφού ήδη εφαρμόζονται απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, έρχεται τώρα η  κυβέρνηση να τις κάνει νόμιμες και καθολικές, κι αυτό λένε είναι προς το συμφέρον του εργαζομένου!! Δηλαδή η δουλεία είναι μεν παράνομη, αλλά αφού όμως γίνεται δουλεμπόριο ανθρώπων, αν κάνουμε τη δουλεία νόμιμη,  είναι προς το συμφέρων των δούλων!!!

      

     Δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση κανενός εργαζόμενου ότι την εποχή της λεγόμενης “4ης βιομηχανικής επανάστασης”, την εποχή που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες που δίνουν η επιστήμη και η   παραγωγή να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, με ταυτόχρονες αυξήσεις στους μισθούς, επιχειρείται να παρουσιαστεί σαν θετικό μέτρο, ο εργαζόμενος να μπορεί να δουλεύει 13 και περισσότερες ώρες, για να αντισταθμίσει τα βάρη από την ακρίβεια και την ανέχεια. Δεν μπορούν να πείσουν κανένα, ότι τη στιγμή που υπάρχουν όλες δυνατότητες να  έχουμε σχολεία σύγχρονα και ασφαλή, τη στιγμή που υπάρχουν όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί με θέληση και  όρεξη να διδάξουν στους μαθητές μας, να θεωρούμε κανονικότητα τους καυστήρες που “σκάνε” και τα ταβάνια που πέφτουν στα κεφάλια των παιδιών, τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, τα 27άρια τμήματα, τις συμβάσεις μηδενικών ωρών… Ξέρουμε πολύ καλά πως η σύμβαση εργασίας με μηδενικές ώρες που εφαρμόζεται ήδη σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε χώρες της ΕΕ (Αγγλία, Γαλλία κ.α.) έχει τραγικά αποτελέσματα και στη λειτουργία των σχολείων, με καθημερινή αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, με εκπαιδευτικούς stand by, ακόμα πιο ευέλικτους, με σκυμμένο το κεφάλι.

Η μόνη πραγματική λύση υπέρ των εργαζόμενων είναι η οργάνωση, ο αγώνας, η αλληλεγγύη. Το νομοσχέδιο αυτό θα μείνει στα χαρτιά. Τώρα είναι η ώρα, πραγματικά ζήτημα ζωής και θανάτου, οι σύλλογοι να σημάνουν συναγερμό, να σχεδιάσουν τη δράση τους, κόντρα στον μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν! Το φετινό συλλαλητήριο ενόψει της ΔΕΘ πρέπει και μπορεί να σηματοδοτήσει ότι εμείς οι εργαζόμενοι θα περάσουμε στην αντεπίθεση, κόντρα σε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα, κόντρα σε μια ζωή που μετριέται στο ζύγι κόστους - οφέλους.

Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα των ημερών, καθώς είναι κρίσιμο να δοθεί απάντηση στη “νέα” κυβέρνηση, και τα ψίχουλα που θα τάξει από το βήμα της ΔΕΘ που έχουν ήδη αναιρεθεί από την ίδια την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα που ζούμε, που ομολογεί την αλήθεια, πώς το μόνο δίλλημα που ορθώνεται πάνω από κάθε  πτυχή της καθημερινότητας μας είναι: Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Το συλλαλητήριο της ΔΕΘ να είναι   ένας μεγάλος σταθμός στον αγώνα μας:

     Για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών για να καλύπτονται όλες οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας. Καμιά σκέψη για γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

     Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να καλύψει όλα τα πραγματικά κενά.

 Λειτουργία των ολοήμερων σχολείων από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Επαναφορά του υπευθύνου δασκάλου. Καμία σκέψη για περικοπές στην παράλληλη στήριξη. Η κάθε ειδικότητα να διδάσκει το αντικείμενό της.

  Μείωση του αριθμού μαθητών στις τάξεις. Έγκριση όλων των αιτημάτων των Συλλόγων Διδασκόντων για διαχωρισμό τμημάτων.

    Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του οξυμμένου προβλήματος της στέγασης των αναπληρωτών και όλων των εκπαιδευτικών που μετακινούνται από τον τόπο κατοικίας τους. Με επιδότηση ενοικίου για τη στέγαση στα 300, με αξιοποίηση δομών και συγκροτημάτων κατοικιών, με συγκεκριμένες δράσεις από Δήμους και Περιφέρειες.

     Δωρεάν μετακίνηση από και προς τον τόπο ανάληψης υπηρεσίας.

    Διεκδικούμε άμεσα πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς 20%, με επαναφορά του 13ου και 14ου  μισθού για να υπάρξει πραγματική ανακούφιση από τις επιπτώσεις της ακρίβειας στην  καθημερινότητα των εκπαιδευτικών.

   Nα δοθούν όλα τα κενά στα σχολεία, χωρίς αποκρύψεις και μαγειρέματα από τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ.

     Άμεσα μέτρα για την ασφάλεια και την υγιεινή των σχολικών υποδομών. Άμεσος αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων. Έκδοση όλων των απαραίτητων πιστοποιητικών ασφάλειας και καταλληλόλητας (αντισεισμική θωράκιση, πυρασφάλειας, έλεγχος ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κ.τ.λ.) με ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης. Πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για  την καθαριότητα των σχολείων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

     Για πραγματικά ποιοτική δημόσια και δωρεάν Υγεία.

     Για κατάργηση των έμμεσων φόρων και χαρατσιών, φτηνό ρεύμα και ενέργεια για τον λαό.

 

Το αγωνιστικό συλλαλητήριο της ΔΕΘ να είναι μια ακόμη απάντηση των εργαζόμενων και του λαού απέναντι στην εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν την ίδια πολιτική.

 ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ   ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΣΤΙΣ 17:30, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΝΘ




Δεν υπάρχουν σχόλια: