Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Την Τετάρτη  28/8/24 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας της  Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, με θέμα το ευρύτερο ζήτημα της  σχολικής στέγης και ειδικότερα  τη μετεγκατάσταση του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου - Λυκείου Ανατολικής Θεσσαλονίκης και τον διαμοιρασμό τους σε δύο διαφορετικά σχολικά συγκροτήματα.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν μέλη του ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ και της Γ΄ ΕΛΜΕ, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι των  γονεϊκών συλλόγων και ενώσεων, καθώς και της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρ. Μακεδονίας, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν για άλλη μια φορά τις αντιρρήσεις και τις ανησυχίες τους για την εσπευσμένη απόφαση μεταστέγασης του Διαπολιτισμικού ΓΕΛ σε σχολείο υποδοχής (3ο Γυμνάσιο-ΓΕΛ) όπου όχι μόνο δεν υπάρχει επαρκής χώρος, αλλά θα προκληθεί περαιτέρω στενότητα εξαιτίας της συνύπαρξης τριών σχολείων, πράγμα που θα εμποδίσει την ανάπτυξη των σχολείων και θα προκαλέσει συμπτύξεις και τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών.


 Όμως και το ίδιο σχολικό κτίριο υποδοχής βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Οι πρόσφατες εικόνες που αποτύπωσαν οι γονείς είναι αποκαλυπτικές: σπασμένα τζάμια, κατεστραμμένοι τοίχοι, σκουριασμένη ράμπα, επικίνδυνη αυλή  κ.α. 



Παρόμοιες ανησυχίες εκφράστηκαν και από την πλευρά των γονέων από το σχολικό συγκρότημα της Κασσάνδρου όπου συστεγάζονται ήδη τρία σχολεία (26ο Γ/σιο, 32ο Γ/σιο και 23ο ΓΕΛ) και θα υποδεχθούν το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο διαμαρτυρόμενοι για τις εκρηκτικές συνθήκες που δημιουργούνται με τη συστέγαση τεσσάρων σχολείων, για τη στενότητα χώρου και  την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και στα δύο σχολικά συγκροτήματα υποδοχής αρκετές αίθουσες χωρίστηκαν στη μέση με γυψοσανίδες δημιουργώντας δύο στενούς χώρους που χωράνε μία έδρα και τρία θρανία, με κοινή έξοδο διαφυγής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. 


(Οι εικόνες από το σχολικό συγκρότημα του 3ου Γ/σιου/ΓΕΛ)



Στο ερώτημα που θέσαμε αν έχει  εξασφαλίσει ο Δήμος την έγκριση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, αν έγινε έλεγχος από Υγειονομικές υπηρεσίες για την καταλληλότητα αυτών των παρεμβάσεων και αν κατατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες κάποια έκθεση άδειας, δεν πήραμε καμία απάντηση.

Τέθηκε επίσης το ερώτημα αν το υπάρχον κτίριο που στεγάζει τα διαπολιτισμικά σχολεία έχει καταστεί περισσότερο επικίνδυνο ή απλώς παραμένει ακατάλληλο, όπως γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, αν έγιναν μελέτες που να τεκμηριώνουν τη δυνατότητα επισκευών, ώστε να βρεθεί μια λύση χωρίς βιασύνη, και, τέλος, αφού χρήζει άμεσης απομάκρυνσης των σχολικών μονάδων λόγω επικινδυνότητας, γιατί αφέθηκαν οι συνάδελφοί μας να κάνουν την υποχρεωτική θερινή υπηρεσία τους στο συγκεκριμένο κτίριο.

Καμία απάντηση δεν πήραμε στην εύλογη ανησυχία μας αν ο Δήμος έχει εκπονήσει σχέδιο ετοιμότητας για τα σχολεία του Δήμου που πιθανόν κριθούν ακατάλληλα και επικίνδυνα σε περίπτωση ενός σεισμού ή άλλων έκτακτων γεγονότων. Φάνηκε δε ότι ούτε  για τα εναπομείναντα προκάτ σχολεία όπως το 31ο Γυμνάσιο και το 1ο ΓΕΛ δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αν χρειαστεί να μεταφερθούν νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο (σε ένα ή δύο χρόνια σύμφωνα με πρωτοβάθμιο έλεγχο που έχει γίνει).

 

Το θετικό βέβαια είναι ότι μετά και από την πίεση του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος, ο δήμαρχος κ. Αγγελούδης δεσμεύτηκε ότι θα εντάξει στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2025 το έργο της ανέγερσης νέου διδακτηρίου για τα διαπολιτισμικά σχολεία στον ίδιο χώρο και ότι θα προχωρήσει άμεσα είτε με κρατική χρηματοδότηση είτε με δάνειο. Εννοείται ότι η λύση του δανείου μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, αφού θα αποπληρωθεί και πάλι από μας που έχουμε ήδη τριπλοπληρώσει τέτοια έργα.


Στη συνέχεια ακολούθησε το γνωστό μπαλάκι αποποίησης ευθυνών από τον Δήμο στην Περιφέρεια που αντιστρέφεται κάθε φορά που διαμαρτυρόμαστε στην Περιφέρεια. Συγκεκριμένα, ακούστηκε και πάλι από τη Διοίκηση του Δήμου ότι η πρόταση για τον διαμοιρασμό των διαπολιτισμικών σχολείων ήρθε από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.

 Στο τέλος ανακοινώθηκε από την Αντιδήμαρχο Παιδείας, ως κεραυνός εν αιθρία, πρόταση της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης για μεταφορά του 17ου ΓΕΛ στο συγκρότημα του 4ου Γ/σίου-ΓΕΛ  και του 13ου Γ/σίου  στο 3ο Γ/σιο–ΓΕΛ  (των σχολείων δηλαδή που πέρσι όλο τον χρόνο παλεύαμε να μη συγχωνευθούν) ώστε να αδειάσει όλο το συγκρότημα της Χριστοπούλου και να δοθεί στα Διαπολιτισμικά σχολεία για προσωρινή χρήση. Όπως μας τόνισε μάλιστα, η πρόταση αυτή έχει την έγκριση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Προβάλει μάλιστα η πρόταση της ΔΔΕ τη δικαιολογία ότι η μεταφορά του Διαπολιτισμικού ΓΕΛ με 45 μαθητές στο 3ο Γ/σιο-ΓΕΛ δημιουργεί πρόβλημα, ενώ δεν προκαλεί η μεταφορά του 13ου Γ/σίου  με 138 μαθητές! Το συγκεκριμένο σχολείο θα είχε βέβαια πολύ περισσότερους αν με τεχνητό τρόπο, ελέω Διευθύντριας ΔΔΕ, δεν μειωνόταν ο αριθμός τους γιατί προφανώς δεν χωρούσε στα δικά της σχέδια.

Και για να μην προκαλέσει ξανά τις περσινές αντιδράσεις, δεν θα είναι λέει συγχώνευση, θα είναι συστέγαση! Δηλαδή τρία σχολεία στο συγκρότημα της Συγγρού και άλλα 3 στην Ολυμπιάδος. Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για σχέδιο συγχώνευσης από το παράθυρο, καθώς τον τελικό λόγο πλέον τον έχει το Υπουργείο κι εφόσον βρει τις συνθήκες έτοιμες θα την προχωρήσει γιατί πια δε θα υπάρχει κανένα εμπόδιο. Άλλωστε οι συγχωνεύσεις σχολείων και οι συμπτύξεις τμημάτων είναι κεντρική πολιτική του Υπουργείου.

Η πρόταση της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης μας βάζει σε σκέψη ότι σε μεγάλο βαθμό μπορεί να διευκολύνει και τον Δήμο αφού θα τον απάλλασσε από την υπόσχεση να χτίσει σχολείο για το Διαπολιτισμικό στο υπάρχον οικόπεδο, καθώς η μεταφορά του Διαπολιτισμικού στο κτίριο της Χριστοπούλου θα εξαλείψει την ανάγκη αυτή.

Δε μας πείθει καμιά διαβεβαίωση κανενός παράγοντα, είτε πρόκειται για ΠΔΕ, ΔΔΕ ή για τον Δήμο, γιατί την ίδια κυβερνητική πολιτική εφαρμόζουν, μια πολιτική που απαξιώνει το δικαίωμα για αξιοπρεπείς συνθήκες εκπαίδευσης όπως αρμόζει στον 21ο αιώνα, μία πολιτική βλαβερή για ολόκληρη την κοινωνία.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ωμό εκβιασμό: ή δέχεστε τη «λύση» της ΠΔΕ για διαμοιρασμό των Διαπολιτισμικών και στριμώχνεστε όλοι μαζί σε χώρους που ούτε οι ίδιοι δε θα έμπαιναν ή δέχεστε την πρόταση της ΔΔΕ για συστεγάσεις των σχολείων όπου και πάλι θα στριμωχτείτε!

Θα μας βρουν απέναντι!

Καλούμε για άλλη μια φορά τον Δήμο, αφενός να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ανέγερση νέου κτιρίου για τα διαπολιτισμικά σχολεία, όπως δεσμεύτηκε δημόσια, και αφετέρου, αν όντως το υπάρχον κτίριο δεν επιδέχεται καμία επισκευή και αποτελεί κίνδυνο για μαθητές και εκπαιδευτικούς, να αξιοποιήσει μέρος από τα ακίνητα που διαθέτει, να διεκδικήσει χώρους της ΔΕΘ ή ακόμα και να προχωρήσει στη λύση της μίσθωσης κάποιου κατάλληλου χώρου μέχρι να κτισθεί το νέο σχολείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: