Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Για την απαράδεκτη διαδικασία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης

 

Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουμε τη διαδικασία και δε συναινούμε στη βίαιη και χωρίς προγραμματισμό μεταφορά των Διαπολιτισμικών σχολείων που αποφασίστηκε εσπευσμένα και δια περιφοράς από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 12/8 με αποτέλεσμα εργολαβικά  συνεργεία να έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες παρεμβάσεων με γυψοσανίδες στα σχολεία υποδοχής  και μάλιστα χωρίς να υπάρχει επαρκής χώρος να μεταστεγαστούν στα σχολεία υποδοχής.

Αναρωτιόμαστε αν τέτοιου είδους παρεμβάσεις έχουν την έγκριση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, αν έγινε έλεγχος από Υγειονομικές υπηρεσίες για την καταλληλότητα αυτών των
παρεμβάσεων  κι αν κατατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες κάποια έκθεση άδειας.

Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς εκφράσαμε τις αντιρρήσεις και τις ανησυχίες μας από τις αρχές Ιουνίου για την απόφαση μεταστέγασης των Διαπολιτισμικών σχολείων με παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Αντιδήμαρχο Παιδείας, το Δημοτικό Συμβούλιο, στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και την Διευθύντρια της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Είναι προφανές ότι η Επιτροπή  Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης θεώρησε πως εν έτει 2024 η μόνη ενδεδειγμένη «λύση» της κατάργησης των λυόμενων κτιρίων που στέγαζαν σχολεία από τον σεισμό του '78 μέχρι σήμερα είναι η μεταστέγαση μαθητών σε σχολεία που τα διαχωριστικά των τάξεων γίνονται με γυψοσανίδες, δημιουργώντας πρόβλημα και στα σχολεία που θα μετακινηθούν αλλά και στα σχολεία υποδοχής, και κυρίως χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια και να έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες για την ανέγερση νέων σχολείων.

Η απόφαση  να λειτουργήσουν το 3ο Γυμνάσιο και 3ο ΓΕΛ με το Διαπολιτισμικό ΓΕΛ  ή τα 26ο  και 32ο Γυμνάσια και 23ο ΓΕΛ με το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο σε ήδη επιβαρυμένα κτίρια, λόγω του αριθμού των μαθητών, των διαφορετικών ηλικιών και την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε όλα τα σχολεία της χώρας θυμίζει το «πάμε κι όπου βγει» στη λογική του κόστους – οφέλους.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το σχέδιο, τρεις αίθουσες θα χωριστούν με γυψοσανίδες για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μιας ολόκληρης σχολικής μονάδας  και παράλληλα θα δημιουργήσει πρόβλημα στο σχολείο υποδοχής με συγχωνεύσεις τμημάτων και μεγάλα τμήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι (αν και ζητήσαμε με αίτημά μας από τις 12/7 προς το Δήμο Θεσσαλονίκης την μελέτη ακαταλληλότητας την οποία δεν λάβαμε ποτέ) κανείς δε μας βεβαίωσε για την επικινδυνότητα  του συγκεκριμένου διαπολιτισμικού σχολείου ώστε να απαιτείται η άμεση μεταφορά του, ενώ  στην απόφαση της Επιτροπής αναφέρεται «πιθανή ακαταλληλότητα»… Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται εντυπώσεις για το τι τελικά συμβαίνει με τα αποτελέσματα της έκθεσης των μηχανικών που αρνούνται να μας δείξουν.

Αν πραγματικά το κτίσμα είναι τόσο επικίνδυνο γιατί αφέθηκε να λειτουργεί όλη την προηγούμενη περίοδο; Γιατί αφέθηκαν οι συνάδελφοί μας να κάνουν θερινή υπηρεσία σε ένα τόσο επικίνδυνο κτίριο και γιατί μπήκαν σε κίνδυνο τόσα παιδιά μέχρι το τέλος του Ιουνίου που κλείνουν τα σχολεία;

Σίγουρα όλοι μας θέλουμε καινούργιο σχολείο, σύγχρονο και ασφαλές κτίριο για όλα τα παιδιά μακριά από το απαράδεκτο καθεστώς των λυόμενων σχολείων. Αυτό που δε θέλουμε όμως είναι να μεταστεγαστεί το σχολείο όπως-όπως και αυτή η "προσωρινή" λύση να γίνει οριστική όπως έγινε και με άλλα σχολεία. 

Είναι πραγματικά απαράδεκτο  όλο αυτό να εμφανίζεται  ως «λύση» ενώ όσοι αντιδρούν να εγκαλούνται ότι δεν νοιάζονται για την ασφάλεια των μαθητών.

Αυτή τη διαδικασία, με τη δια περιφοράς ψήφιση, την καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη και καλούμε στις 26/8 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να γίνει πραγματική και δια ζώσης συζήτηση. Εμείς θα βρεθούμε εκεί μαζικά για να εκφράσουμε τις απόψεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: