Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Την Τετάρτη  28/8/24 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας της  Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, με θέμα το ευρύτερο ζήτημα της  σχολικής στέγης και ειδικότερα  τη μετεγκατάσταση του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου - Λυκείου Ανατολικής Θεσσαλονίκης και τον διαμοιρασμό τους σε δύο διαφορετικά σχολικά συγκροτήματα.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν μέλη του ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ και της Γ΄ ΕΛΜΕ, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι των  γονεϊκών συλλόγων και ενώσεων, καθώς και της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρ. Μακεδονίας, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν για άλλη μια φορά τις αντιρρήσεις και τις ανησυχίες τους για την εσπευσμένη απόφαση μεταστέγασης του Διαπολιτισμικού ΓΕΛ σε σχολείο υποδοχής (3ο Γυμνάσιο-ΓΕΛ) όπου όχι μόνο δεν υπάρχει επαρκής χώρος, αλλά θα προκληθεί περαιτέρω στενότητα εξαιτίας της συνύπαρξης τριών σχολείων, πράγμα που θα εμποδίσει την ανάπτυξη των σχολείων και θα προκαλέσει συμπτύξεις και τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών.


 Όμως και το ίδιο σχολικό κτίριο υποδοχής βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Οι πρόσφατες εικόνες που αποτύπωσαν οι γονείς είναι αποκαλυπτικές: σπασμένα τζάμια, κατεστραμμένοι τοίχοι, σκουριασμένη ράμπα, επικίνδυνη αυλή  κ.α. 



Παρόμοιες ανησυχίες εκφράστηκαν και από την πλευρά των γονέων από το σχολικό συγκρότημα της Κασσάνδρου όπου συστεγάζονται ήδη τρία σχολεία (26ο Γ/σιο, 32ο Γ/σιο και 23ο ΓΕΛ) και θα υποδεχθούν το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο διαμαρτυρόμενοι για τις εκρηκτικές συνθήκες που δημιουργούνται με τη συστέγαση τεσσάρων σχολείων, για τη στενότητα χώρου και  την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και στα δύο σχολικά συγκροτήματα υποδοχής αρκετές αίθουσες χωρίστηκαν στη μέση με γυψοσανίδες δημιουργώντας δύο στενούς χώρους που χωράνε μία έδρα και τρία θρανία, με κοινή έξοδο διαφυγής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. 


(Οι εικόνες από το σχολικό συγκρότημα του 3ου Γ/σιου/ΓΕΛ)



Στο ερώτημα που θέσαμε αν έχει  εξασφαλίσει ο Δήμος την έγκριση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, αν έγινε έλεγχος από Υγειονομικές υπηρεσίες για την καταλληλότητα αυτών των παρεμβάσεων και αν κατατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες κάποια έκθεση άδειας, δεν πήραμε καμία απάντηση.

Τέθηκε επίσης το ερώτημα αν το υπάρχον κτίριο που στεγάζει τα διαπολιτισμικά σχολεία έχει καταστεί περισσότερο επικίνδυνο ή απλώς παραμένει ακατάλληλο, όπως γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, αν έγιναν μελέτες που να τεκμηριώνουν τη δυνατότητα επισκευών, ώστε να βρεθεί μια λύση χωρίς βιασύνη, και, τέλος, αφού χρήζει άμεσης απομάκρυνσης των σχολικών μονάδων λόγω επικινδυνότητας, γιατί αφέθηκαν οι συνάδελφοί μας να κάνουν την υποχρεωτική θερινή υπηρεσία τους στο συγκεκριμένο κτίριο.

Καμία απάντηση δεν πήραμε στην εύλογη ανησυχία μας αν ο Δήμος έχει εκπονήσει σχέδιο ετοιμότητας για τα σχολεία του Δήμου που πιθανόν κριθούν ακατάλληλα και επικίνδυνα σε περίπτωση ενός σεισμού ή άλλων έκτακτων γεγονότων. Φάνηκε δε ότι ούτε  για τα εναπομείναντα προκάτ σχολεία όπως το 31ο Γυμνάσιο και το 1ο ΓΕΛ δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αν χρειαστεί να μεταφερθούν νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο (σε ένα ή δύο χρόνια σύμφωνα με πρωτοβάθμιο έλεγχο που έχει γίνει).

 

Το θετικό βέβαια είναι ότι μετά και από την πίεση του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος, ο δήμαρχος κ. Αγγελούδης δεσμεύτηκε ότι θα εντάξει στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2025 το έργο της ανέγερσης νέου διδακτηρίου για τα διαπολιτισμικά σχολεία στον ίδιο χώρο και ότι θα προχωρήσει άμεσα είτε με κρατική χρηματοδότηση είτε με δάνειο. Εννοείται ότι η λύση του δανείου μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, αφού θα αποπληρωθεί και πάλι από μας που έχουμε ήδη τριπλοπληρώσει τέτοια έργα.


Στη συνέχεια ακολούθησε το γνωστό μπαλάκι αποποίησης ευθυνών από τον Δήμο στην Περιφέρεια που αντιστρέφεται κάθε φορά που διαμαρτυρόμαστε στην Περιφέρεια. Συγκεκριμένα, ακούστηκε και πάλι από τη Διοίκηση του Δήμου ότι η πρόταση για τον διαμοιρασμό των διαπολιτισμικών σχολείων ήρθε από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.

 Στο τέλος ανακοινώθηκε από την Αντιδήμαρχο Παιδείας, ως κεραυνός εν αιθρία, πρόταση της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης για μεταφορά του 17ου ΓΕΛ στο συγκρότημα του 4ου Γ/σίου-ΓΕΛ  και του 13ου Γ/σίου  στο 3ο Γ/σιο–ΓΕΛ  (των σχολείων δηλαδή που πέρσι όλο τον χρόνο παλεύαμε να μη συγχωνευθούν) ώστε να αδειάσει όλο το συγκρότημα της Χριστοπούλου και να δοθεί στα Διαπολιτισμικά σχολεία για προσωρινή χρήση. Όπως μας τόνισε μάλιστα, η πρόταση αυτή έχει την έγκριση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Προβάλει μάλιστα η πρόταση της ΔΔΕ τη δικαιολογία ότι η μεταφορά του Διαπολιτισμικού ΓΕΛ με 45 μαθητές στο 3ο Γ/σιο-ΓΕΛ δημιουργεί πρόβλημα, ενώ δεν προκαλεί η μεταφορά του 13ου Γ/σίου  με 138 μαθητές! Το συγκεκριμένο σχολείο θα είχε βέβαια πολύ περισσότερους αν με τεχνητό τρόπο, ελέω Διευθύντριας ΔΔΕ, δεν μειωνόταν ο αριθμός τους γιατί προφανώς δεν χωρούσε στα δικά της σχέδια.

Και για να μην προκαλέσει ξανά τις περσινές αντιδράσεις, δεν θα είναι λέει συγχώνευση, θα είναι συστέγαση! Δηλαδή τρία σχολεία στο συγκρότημα της Συγγρού και άλλα 3 στην Ολυμπιάδος. Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για σχέδιο συγχώνευσης από το παράθυρο, καθώς τον τελικό λόγο πλέον τον έχει το Υπουργείο κι εφόσον βρει τις συνθήκες έτοιμες θα την προχωρήσει γιατί πια δε θα υπάρχει κανένα εμπόδιο. Άλλωστε οι συγχωνεύσεις σχολείων και οι συμπτύξεις τμημάτων είναι κεντρική πολιτική του Υπουργείου.

Η πρόταση της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης μας βάζει σε σκέψη ότι σε μεγάλο βαθμό μπορεί να διευκολύνει και τον Δήμο αφού θα τον απάλλασσε από την υπόσχεση να χτίσει σχολείο για το Διαπολιτισμικό στο υπάρχον οικόπεδο, καθώς η μεταφορά του Διαπολιτισμικού στο κτίριο της Χριστοπούλου θα εξαλείψει την ανάγκη αυτή.

Δε μας πείθει καμιά διαβεβαίωση κανενός παράγοντα, είτε πρόκειται για ΠΔΕ, ΔΔΕ ή για τον Δήμο, γιατί την ίδια κυβερνητική πολιτική εφαρμόζουν, μια πολιτική που απαξιώνει το δικαίωμα για αξιοπρεπείς συνθήκες εκπαίδευσης όπως αρμόζει στον 21ο αιώνα, μία πολιτική βλαβερή για ολόκληρη την κοινωνία.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ωμό εκβιασμό: ή δέχεστε τη «λύση» της ΠΔΕ για διαμοιρασμό των Διαπολιτισμικών και στριμώχνεστε όλοι μαζί σε χώρους που ούτε οι ίδιοι δε θα έμπαιναν ή δέχεστε την πρόταση της ΔΔΕ για συστεγάσεις των σχολείων όπου και πάλι θα στριμωχτείτε!

Θα μας βρουν απέναντι!

Καλούμε για άλλη μια φορά τον Δήμο, αφενός να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ανέγερση νέου κτιρίου για τα διαπολιτισμικά σχολεία, όπως δεσμεύτηκε δημόσια, και αφετέρου, αν όντως το υπάρχον κτίριο δεν επιδέχεται καμία επισκευή και αποτελεί κίνδυνο για μαθητές και εκπαιδευτικούς, να αξιοποιήσει μέρος από τα ακίνητα που διαθέτει, να διεκδικήσει χώρους της ΔΕΘ ή ακόμα και να προχωρήσει στη λύση της μίσθωσης κάποιου κατάλληλου χώρου μέχρι να κτισθεί το νέο σχολείο.


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Κάλεσμα σε κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης την Πέμπτη 29/8 στις 12 ενάντια στην υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών

 

Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας να μετακινήσει με αναγκαστική τοποθέτηση τους εκπαιδευτικούς και ΕΕΠ/ΕΒΠ του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη και στηρίζει την κινητοποίηση της Δ΄ ΕΛΜΕ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης την Πέμπτη 29/8 στις 12.

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση-καταγγελία  της Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Καταγγελία – Εφαρμογή νόμου περί κινητικότητας

Καταγγέλλουμε την απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας να μετακινήσει με αναγκαστική τοποθέτηση τους εκπαιδευτικούς και ΕΕΠ/ΕΒΠ του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, οι οποίοι εδώ και χρόνια στηρίζουν στις πλάτες τους τη λειτουργία αυτού του σχολείου, στα υπόλοιπα ΕΕΕΕΚ της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και τέσσερις από αυτούς στο ΕΕΕΕΚ Κορδελιού, δηλαδή σε άλλο ΠΥΣΔΕ από αυτό που ανήκουν οργανικά.

Ο κύριος Κόπτσης επικαλείται έκτακτη κατάσταση λόγω εντολής εκκένωσης του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το 2ο ΕΕΕΕΚ από τον δήμαρχο Πυλαίας Πανοράματος, ο οποίος αρνείται να δώσει παράταση στη χρήση του εν λόγω κτιρίου. Την ίδια ώρα στον αέρα βρίσκονται οι διαδικασίες μεταστέγασης του σχολείου σε κτίριο αρμοδιότητας του δήμου Θέρμης και η προοπτική ανέγερσης νέου δημόσιου κτιρίου για τα σχολεία ειδικής αγωγής. Το ζήτημα είναι γνωστό από καιρό και καμία κίνηση για την επίλυσή του δεν έχει γίνει από τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών.

Αντίθετα, οι πολιτικοί υπεύθυνοι φτάνουν σήμερα, λίγες μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους, να δίνουν εντολές διαμοιρασμού προσωπικού και μαθητών, η οποία θα βάλει τέλος στη λειτουργία ενός σχολείου που υπηρετεί τις τοπικές ανάγκες και μάλιστα τις ανάγκες ατόμων και με κινητικά προβλήματα. Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί γίνονται όμηροι ενός «προσωρινού» καθεστώτος, που τους αναγκάζει ξαφνικά να μετακινηθούν ακόμα και στην άλλη πλευρά της πόλης, χωρίς κανείς να υπολογίζει το οικονομικό κόστος και τις υπόλοιπες ανατροπές του οικογενειακού προγραμματισμού.

Η εντολή μετακίνησης βάζει πρώτη φορά σε εφαρμογή τον νόμο περί κινητικότητας, που μπορεί να μετακινήσει υπαλλήλους ακόμα και στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Είναι επικίνδυνη εξέλιξη εν όψει και των σχεδιαζόμενων συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων, όπου οι οργανικές των εκπαιδευτικών θα βρίσκονται κάθε φορά στον αέρα.

Απαιτούμε να παρθεί πίσω άμεσα η συγκεκριμένη απόφαση.

Να δοθεί τώρα πολιτική λύση στο ζήτημα της στέγασης του 2ου ΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη και στην ενιαία λειτουργία του.

Να ξεκινήσει άμεσα η ανέγερση δημόσιου κτιρίου κατάλληλου για της ειδική αγωγή.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ στηρίζει τα αιτήματα και την κινητοποίηση της Δ΄ ΕΛΜΕ και καλεί τους συναδέλφους στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρ. Μακεδονίας (κτίριο Zeda) την Πέμπτη 29/08 στις 12.


Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο την Τετάρτη 28/8 στις 6μ.μ για το ζήτημα της σχολικής στέγης

 


Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στη συνέχεια των προσπαθειών που έγιναν το καλοκαίρι με παρεμβάσεις στο Δήμο, στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για την  "έξωση" των Διαπολιτισμικών σχολείων από το κτίριό τους και την μετεγκατάστασή τους βιαστικά και χωρίς σχέδιο σε άλλα σχολεία, ζήτησε να παρέμβει στην ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής την Τετάρτη 28/08  στις 6μ.μ. και καλεί τους συναδέλφους σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω και μέσα στο δημαρχείο.

     Το ΔΣ της ΕΛΜΕ και οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουμε τη διαδικασία και δε συναινούμε στη βίαιη και χωρίς προγραμματισμό μεταφορά των Διαπολιτισμικών σχολείων που αποφασίστηκε εσπευσμένα και δια περιφοράς από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 12/8 με αποτέλεσμα εργολαβικά  συνεργεία να έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες παρεμβάσεων με γυψοσανίδες στα σχολεία υποδοχής  και μάλιστα χωρίς να υπάρχει επαρκής χώρος να μεταστεγαστούν στα σχολεία υποδοχής.

     Το ζήτημα της σχολικής στέγης στην Θεσσαλονίκη δεν εμφανίστηκε ξαφνικά τους τελευταίους μήνες. Είναι διαχρονικό και αποτέλεσμα της χρόνιας αδιαφορίας όλων των κυβερνήσεων. Είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες η ηλικία των σχολικών κτιρίων της πόλης, τα όρια ζωής των λυόμενων κτιρίων, οι αναγκαίες επισκευές και συντηρήσεις που πρέπει και έπρεπε να γίνουν. Είναι τεράστιες οι ευθύνες Κυβέρνησης – Περιφέρειας – Δήμων για την ολιγωρία τους τόσα χρόνια. Προσωρινά ήταν τα προκάτ σχολεία από τον σεισμό του '78, αλλά λειτουργούν επί σχεδόν μισό αιώνα (Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και ΓΕΛ, 31ο Γυμνάσιο, 1ο ΓΕΛ), προσωρινά μεταφέρονται και «κλείνουν» σχολεία όπως το Διαπολιτισμικό, το Ειδικό κλπ. Έτσι το προσωρινό γίνεται διαχρονικό και τις περισσότερες φορές μόνιμο.

     Σίγουρα όλοι μας θέλουμε να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των λυόμενων σχολείων, όμως δεν μπορεί να αποτελεί λύση η κατεδάφισή τους, χωρίς να έχει αρχίσει η κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων. Αυτό που δε θέλουμε όμως είναι να μεταστεγαστούν  τα σχολεία όπως-όπως και αυτή η "προσωρινή" λύση να γίνει οριστική όπως έγινε και με άλλα σχολεία. Οι υποσχέσεις για την ανέγερση νέων κτιρίων είναι χωρίς αντίκρισμα αφού δεν υπάρχουν ούτε τα χρήματα, ούτε έχουμε δει ακόμη κανένα σχέδιο.

     Αλήθεια ποιο είναι το σχέδιο μεταστέγασης, αν βέβαια υπάρχει,  για τα εναπομείναντα προκάτ σχολεία όπως το 31ο Γυμνάσιο και το 1ο ΓΕΛ όταν θα έρθει η ώρα τους να μεταφερθούν; Μήπως θα εφαρμοστεί και σε αυτά άρον-άρον και στη λογική του κόστους – οφέλους η «λύση» της γυψοσανίδας;

     Σήμερα, με την επίσημη πολιτική του ΥΠΑΙΘΑ να κλείνει και να συγχωνεύει τμήματα και σχολεία, μειώνονται οι ελπίδες να χτιστούν νέα σχολικά κτίρια. Επιτακτική είναι η ανάγκη να εξασφαλιστεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης κρατική χρηματοδότηση και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων σχολείων (στα υπάρχοντα ή σε άλλα οικόπεδα στην ίδια περιοχή) με όλες τις απαραίτητες υλικοτεχνικές προδιαγραφές που θα καλύπτουν  τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Συλλυπητήρια για το θάνατο συναδέλφου

 

Μία ακόμη πρόωρη απώλεια αγαπημένου συναδέλφου μας γέμισε με θλίψη.

Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε ότι ο συνάδελφος Γιώργος Καπουνιαρίδης έφυγε από τη ζωή. Ο Γιώργος, μαθηματικός στην ειδικότητα που υπηρετούσε στο Γυμνάσιο Χαλκηδόνας, ήταν ένας πολύ γλυκός άνθρωπος και αγαπητός από όλους. Εκτέλεσε με συνέπεια και ήθος τα καθήκοντά του πάντα με την ευγένεια και την καλοσύνη που τον διέκρινε. 

Η απώλειά του  αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Α΄ ΕΛΜΕ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Δευτέρα 26/08 στις 11π.μ. στον Αγ. Τρύφωνα στα Κουφάλια.

 

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΩΡΓΟ…

ΚΑΡΤΕΣ ΟΑΣΘ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 

Ειδοποίηση για τις κάρτες του ΟΑΣΘ

Α’ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Για την απλοποίηση της διαδικασίας και για την αποφυγή λαθών η προπληρωμή των χρημάτων θα γίνει με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό μέχρι και τις 28-8-2024.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

ΟΛΜΕ: 1. Για τις παραπομπές εκπαιδευτικών: Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό και κατοχυρωμένο με τους αγώνες μας, 2. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Κινητοποίηση ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ Κιλκίς για την παραπομπή συναδέλφων

1. Για τις παραπομπές εκπαιδευτικών

ΟΛΜΕ: ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΑΘΙΑ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΟΛΙΓΟΜΕΛΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

 Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή – Όχι στις μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων


Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

ΕΠΕΙΓΟΝ!! ΟΛΜΕ: Αιτήσεις για τη μονιμοποίηση των δόκιμων εκπαιδευτικών

 

Ο.Λ.Μ.Ε.                                                                   

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255

www.olme.gr

e-mail: olme@otenet.gr                                               Αθήνα, 13/08/2024

                                                                                    Α.Π. 24

                                                                                   

ΠΡΟΣ:

                                                                                    Τα ΔΣ των ΕΛΜΕ

 

 

Αιτήσεις για τη μονιμοποίηση των δόκιμων εκπαιδευτικών

 

 

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σε συνέχεια των βημάτων για την μονιμοποίηση των δόκιμων εκπαιδευτικών που έχει αποστείλει, καλεί τις ΕΛΜΕ να υλοποιήσουν τις εξής ενέργειες:

 

1.      Να προμηθευτούν τις 2 αιτήσεις για κάθε κατηγορία νεοδιόριστων συναδέλφων (2020 και 2021) που έχει στείλει η ΟΛΜΕ στα mail των ΕΛΜΕ. Για τους νεοδιόριστους του 2022 το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα επανέλθει με αντίστοιχη αίτηση.

Στην περίπτωση των νεοδιόριστων συναδέλφων που ανακλήθηκαν οι  διαπιστωτικές πράξεις αποστέλλουμε ξεχωριστή αίτηση.

2.      Να συγκεντρώσουν σε κάθε μια από τις ομαδικές αιτήσεις τα στοιχεία  των δόκιμων συναδέλφων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, κλάδο, ΑΜ) που δεν έχουν μονιμοποιηθεί και τις αντίστοιχες υπογραφές τους. Η αίτηση γίνεται ομαδικά με έναν αριθμό πρωτοκόλλου για κάθε μια από τις 2 κατηγορίες νεοδιόριστων συναδέλφων (2020 και 2021). Σε αυτήν την αίτηση μπορεί να συμμετέχει ακόμα και ένας/μια συνάδελφος/ισσα που τυχόν έχει κάνει ατομική αίτηση το προηγούμενο διάστημα.

3.      Να προγραμματίσουν την ημέρα κατάθεσης των ομαδικών αιτήσεων στις ΔΔΕ μαζικές κινητοποιήσεις.

4.      Είναι σημαντικό οι ΕΛΜΕ να συγκεντρώσουν το ΑΦΜ, τη ΔΟΥ και την φωτοτυπία ταυτότητας των συγκεκριμένων συναδέλφων γιατί θα χρειαστούν για τις επόμενες νομικές ενέργειες ώστε να μην χαθεί χρόνος.

 

(ακολουθούν οι αιτήσεις στις επόμενες σελίδες μετά τις υπογραφές)






ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΛΗ…

ΑΙΤΗΣΗ 2020

ΑΙΤΗΣΗ 2021



 

Για την απαράδεκτη διαδικασία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης

 

Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουμε τη διαδικασία και δε συναινούμε στη βίαιη και χωρίς προγραμματισμό μεταφορά των Διαπολιτισμικών σχολείων που αποφασίστηκε εσπευσμένα και δια περιφοράς από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 12/8 με αποτέλεσμα εργολαβικά  συνεργεία να έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες παρεμβάσεων με γυψοσανίδες στα σχολεία υποδοχής  και μάλιστα χωρίς να υπάρχει επαρκής χώρος να μεταστεγαστούν στα σχολεία υποδοχής.

Αναρωτιόμαστε αν τέτοιου είδους παρεμβάσεις έχουν την έγκριση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, αν έγινε έλεγχος από Υγειονομικές υπηρεσίες για την καταλληλότητα αυτών των
παρεμβάσεων  κι αν κατατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες κάποια έκθεση άδειας.

Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς εκφράσαμε τις αντιρρήσεις και τις ανησυχίες μας από τις αρχές Ιουνίου για την απόφαση μεταστέγασης των Διαπολιτισμικών σχολείων με παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Αντιδήμαρχο Παιδείας, το Δημοτικό Συμβούλιο, στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και την Διευθύντρια της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Είναι προφανές ότι η Επιτροπή  Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης θεώρησε πως εν έτει 2024 η μόνη ενδεδειγμένη «λύση» της κατάργησης των λυόμενων κτιρίων που στέγαζαν σχολεία από τον σεισμό του '78 μέχρι σήμερα είναι η μεταστέγαση μαθητών σε σχολεία που τα διαχωριστικά των τάξεων γίνονται με γυψοσανίδες, δημιουργώντας πρόβλημα και στα σχολεία που θα μετακινηθούν αλλά και στα σχολεία υποδοχής, και κυρίως χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια και να έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες για την ανέγερση νέων σχολείων.

Η απόφαση  να λειτουργήσουν το 3ο Γυμνάσιο και 3ο ΓΕΛ με το Διαπολιτισμικό ΓΕΛ  ή τα 26ο  και 32ο Γυμνάσια και 23ο ΓΕΛ με το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο σε ήδη επιβαρυμένα κτίρια, λόγω του αριθμού των μαθητών, των διαφορετικών ηλικιών και την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε όλα τα σχολεία της χώρας θυμίζει το «πάμε κι όπου βγει» στη λογική του κόστους – οφέλους.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το σχέδιο, τρεις αίθουσες θα χωριστούν με γυψοσανίδες για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μιας ολόκληρης σχολικής μονάδας  και παράλληλα θα δημιουργήσει πρόβλημα στο σχολείο υποδοχής με συγχωνεύσεις τμημάτων και μεγάλα τμήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι (αν και ζητήσαμε με αίτημά μας από τις 12/7 προς το Δήμο Θεσσαλονίκης την μελέτη ακαταλληλότητας την οποία δεν λάβαμε ποτέ) κανείς δε μας βεβαίωσε για την επικινδυνότητα  του συγκεκριμένου διαπολιτισμικού σχολείου ώστε να απαιτείται η άμεση μεταφορά του, ενώ  στην απόφαση της Επιτροπής αναφέρεται «πιθανή ακαταλληλότητα»… Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται εντυπώσεις για το τι τελικά συμβαίνει με τα αποτελέσματα της έκθεσης των μηχανικών που αρνούνται να μας δείξουν.

Αν πραγματικά το κτίσμα είναι τόσο επικίνδυνο γιατί αφέθηκε να λειτουργεί όλη την προηγούμενη περίοδο; Γιατί αφέθηκαν οι συνάδελφοί μας να κάνουν θερινή υπηρεσία σε ένα τόσο επικίνδυνο κτίριο και γιατί μπήκαν σε κίνδυνο τόσα παιδιά μέχρι το τέλος του Ιουνίου που κλείνουν τα σχολεία;

Σίγουρα όλοι μας θέλουμε καινούργιο σχολείο, σύγχρονο και ασφαλές κτίριο για όλα τα παιδιά μακριά από το απαράδεκτο καθεστώς των λυόμενων σχολείων. Αυτό που δε θέλουμε όμως είναι να μεταστεγαστεί το σχολείο όπως-όπως και αυτή η "προσωρινή" λύση να γίνει οριστική όπως έγινε και με άλλα σχολεία. 

Είναι πραγματικά απαράδεκτο  όλο αυτό να εμφανίζεται  ως «λύση» ενώ όσοι αντιδρούν να εγκαλούνται ότι δεν νοιάζονται για την ασφάλεια των μαθητών.

Αυτή τη διαδικασία, με τη δια περιφοράς ψήφιση, την καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη και καλούμε στις 26/8 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να γίνει πραγματική και δια ζώσης συζήτηση. Εμείς θα βρεθούμε εκεί μαζικά για να εκφράσουμε τις απόψεις μας.

ΟΛΜΕ: Βήματα για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου

Βήματα για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων 

ΟΛΜΕ: Το Υπουργείο παιδείας να προχωρήσει στη αυτοδίκαιη μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών μετά την παρέλευση της δόκιμης διετίας χωρίς καμία αξιολόγηση.

Άμεση μονιμοποίηση όλων των δόκιμων εκπαιδευτικών