Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΙΘ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

 

Το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την υποτιθέμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», που καταθέτει η κυβέρνηση προς ψήφιση στην Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Επικαλούμενη  «οξύτατες ανάγκες»  και  υπηρεσιακά κενά και παρουσιάζοντάς τις σαν φυσικά φαινόμενα, προχωράει ακόμα ένα βήμα στην εμπορευματοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ και την γιγάντωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην υγεία, μετά την θέσπιση και λειτουργία των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων, την είσοδο ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ και την δυνατότητα άσκησης του ιδιωτικού έργου από ιατρούς ΕΣΥ. Ανάμεσα σε πολλά, με το νομοσχέδιο αυτό: α) καταργεί τον οργανισμό του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, συρρικνώνοντας συνειδητά περαιτέρω τις Δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, β) βάζει στο στόχαστρο τη δωρεάν πρόληψη και απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ, καταργώντας τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και θεραπείας και συνενώνοντάς τους στον ΕΟΠΑΕ, που ως Ν.Π.Ι.Δ. θα λειτουργεί με όρους οικονομικής αυτοτέλειας.

Απαιτούμε:

1.       Ούτε σκέψη για ψήφιση του κατάπτυστου νομοσχεδίου!

2.       Όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση. Όχι στην κατάργηση του οργανισμού του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

3.       Ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας.

4.       Άμεση μονιμοποίησή των συμβασιούχων υγειονομικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες. Πλήρη εργασιακά - μισθολογικά - ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα για όλους.

5.       Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της Υγείας. Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση, προκειμένου το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά, συμμετέχουμε μαζικά στις κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων:

Ø    Την Τετάρτη 24/7 στις 19:30 στις Ομπρέλες στην Νέα Παραλία, στην

               κινητοποίηση- πολύμορφη εκδήλωση φορέων και σωματείων στο χώρο της  

               Ψυχικής υγείας και Απεξάρτησης.

 

Καλούμε τις ομοσπονδίες στον χώρο της υγείας ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ να καλέσουν σε μεγάλη πανελλαδική απεργία την Δευτέρα 29/7/24, ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, όπως και την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

 

Ø  Στα πλαίσια αυτά καλούμε στην απεργιακή κινητοποίηση την Δευτέρα 29/7/24 στις 12:00 στο ΥΜΑΘ.

Ø  Στο Απογευματινό συλλαλητήριο την ίδια μέρα Δευτέρα 29/7 στις 19:30 στο ΥΜΑΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: