Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Διαπολιτισμικό Σχολείο: Κατεδάφιση και μετά προσφυγιά; Σε καμία περίπτωση!

Εύλογη ανησυχία για το μέλλον, τη λειτουργία και την ίδια την ύπαρξη του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου και Λυκείου Ανατολικής Θεσσαλονίκης προκαλεί η απόφαση της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει άμεσα στην κατεδάφιση του κτιρίου που στεγάζει, χωρίς να εντάξει στην απόφαση το σχέδιο για τη μεταστέγαση του σχολείου και χωρίς καμία ενημέρωση προς τη σχολική κοινότητα.

Συγκεκριμένα, στην Ημερήσια Διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 2/6 το σώμα καλούνταν να ψηφίσει επί της τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος οικ. έτους 2025 λόγω ένταξης της πράξης «Μεταστέγαση σχολικών κτιρίων (!) προκατασκευής στο Δήμο Θεσσαλονίκης» στο ΤΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2021-2025 (6ο Θέμα).

Στην εισήγηση λοιπόν τού συγκεκριμένου θέματος αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι, λόγω της έγκρισης της μεταστέγασης των 28ου και 29ου Νηπιαγωγείων σε νέες εγκαταστάσεις στο σχολικό οικόπεδο επί των οδών Εθν. Αμύνης 8 και Τσόπελα, θα έπρεπε να εγγραφούν στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα τα χρήματα που απαιτούνται για την κατεδάφιση του υφιστάμενου εκεί λυόμενου διδακτηρίου, το οποίο φυσικά δεν είναι άλλο από το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ανατολικής Θεσσαλονίκης που ανήκει στη δύναμη της Α΄ ΕΛΜΕ.

Παρότι όμως στην εισήγηση αναφερόταν ρητά πως το κτίριο που στεγάζει το Διαπολιτισμικό θα κατεδαφιστεί, δεν υπήρχε τίποτα -ούτε σε αυτή, ούτε στα συνοδευτικά έγγραφα- σχετικά με το πού και το πότε θα μεταστεγαστεί αυτή η σχολική μονάδα! Εύλογα λοιπόν το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ, που παρακολουθεί στενά το ζήτημα, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να δοθεί χρόνος στον γραμματέα της για να θέσει αυτά τα ερωτήματα κατά τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση.

Πράγματι, το αίτημά μας ικανοποιήθηκε πρόθυμα από τον Πρόεδρο και το βράδυ της Δευτέρας ο γραμματέας της ΕΛΜΕ, Αντώνης Γαζάκης, ρώτησε δημόσια τη διοίκηση του Δήμου αν γνωρίζει τον χρόνο και -κυρίως- τον χώρο μεταστέγασης του Διαπολιτισμικού, υπογραμμίζοντας ότι η όποια λύση δεν θα πρέπει να οδηγήσει το ιδιαίτερο αυτό σχολείο στην υποβάθμιση, στη συρρίκνωση και, συνακόλουθα, στην κατάργησή του, απαντώντας έτσι και στις φήμες που μιλούν για μεταστέγασή του σε άλλο σχολικό κτίριο του κέντρου της πόλης και λειτουργία του σε απογευματινή βάρδια, επιλογή καταστροφική για τους μαθητές του, αφού αρκετοί από αυτούς εργάζονται τα απογεύματα. Τόνισε δε ότι δεν μπορεί ο Δήμος να υπεκφεύγει διαρκώς λέγοντας ότι δεν είναι αρμοδιότητά του το πού θα πάει το Διαπολιτισμικό, ενώ μόλις πρόσφατα, με παρέμβαση του ίδιου του Δημάρχου, το Α.Τ. Λευκού Πύργου μεταφέρθηκε από την Αριστοτέλους, όπου στεγαζόταν, σε χώρο της ΔΕΘ (Δείτε εδώ όλη την τοποθέτηση καθώς και τη συζήτηση που ακολούθησε στο Δημοτικό Συμβούλιο).

Η απάντηση της αντιδημάρχου Παιδείας επιβεβαίωσε δυστυχώς τους φόβους μας. Πρώτα μίλησε για την ανάγκη μη γκετοποίησης των αλλόγλωσσων μαθητών και φοίτησής τους σε σχολεία υποδοχής (;) γιατί έτσι «δεν τα ξεχωρίζεις, δεν τα αποκόβεις» ( τι εννοεί άραγε η κα. αντιδήμαρχος, που έχει κάνει ανάλογες δηλώσεις και στο παρελθόν; Ότι γι’ αυτό δεν χρειάζεται να υπάρχει το Διαπολιτισμικό; Ανεξάρτητα πάντως από τις προσωπικές της απόψεις, η σκοπιμότητα ύπαρξης των Διαπολιτισμικών Σχολείων στην Ελλάδα σίγουρα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της και δεν αποτελεί άμεσα αντικείμενο ενός δημοτικού συμβουλίου).

Έπειτα ενημέρωσε ότι όχι απλώς δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το πού θα μεταστεγαστεί το σχολείο αυτό, αλλά και ότι, αν ο Δήμος δεν έχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση μετεγκατάστασης, τότε θα αποφασιστεί η μετεγκατάσταση από την  Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Διοίκηση του Δήμου θα φέρει απλώς τις εισηγήσεις τους στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση! Δήλωσε δε κατηγορηματικά ότι το Διαπολιτισμικό Σχολείο δεν θα βρίσκεται στο κτίριο της Εθνικής Αμύνης «οπωσδήποτε» από τον Σεπτέμβριο.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε όμως η στάση τόσο της αντιδημάρχου Παιδείας, όσο και του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, στη συνέχεια της συζήτησης. Διακόπτοντας επανειλημμένα -και συχνά προσβλητικά- τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης που ακολούθησαν, τα μέλη της διοίκησης επέμεναν ότι οι αναφορές των τελευταίων στο ζήτημα της μεταστέγασης του Διαπολιτισμικού (αλλά και του 89ου Δημοτικού Σχολείου), όπως και η παρέμβαση του γραμματέα μας, ήταν άσχετες με το θέμα υπό συζήτηση (το οποίο μάλιστα ισχυρίζονταν ότι ήταν τα 8,5 εκατομμύρια που εξασφάλισε ο Δήμος για τα νέα σχολεία!). Ήταν τόσο απαράδεκτη η στάση τους που οδήγησε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να τους επαναφέρει στην τάξη εξηγώντας τα αυτονόητα, ότι δηλαδή η κατεδάφιση ενός κτιρίου που στεγάζει ένα σχολείο αφορά έμμεσα ή άμεσα και το ίδιο το σχολείο! Τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, η εισήγηση της διοίκησης υπερψηφίστηκε με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης.

Για άλλη μια φορά λοιπόν διαπιστώνουμε ότι η δημοτική αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας επιλέγουν τον δρόμο της ελλιπούς ενημέρωσης, του αιφνιδιασμού, του εμπαιγμού και του «πάμε  κι όπου βγει». Βρισκόμαστε στις αρχές Ιουνίου, εν μέσω εξετάσεων και λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς, και χρειάστηκε η δική μας έρευνα και παρέμβαση για να πληροφορηθούμε, και μαζί μας η σχολική κοινότητα του Διαπολιτισμικού Σχολείου (διεύθυνση, σύλλογοι καθηγητών, μαθητές/τριες, γονείς-κηδεμόνες), ότι επίκειται η κατεδάφισή του άμεσα και ότι θα φύγει από την Εθνικής Αμύνης «οπωσδήποτε» μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ακόμη χειρότερα όμως, παραμένουμε στο απόλυτο σκοτάδι για τον χώρο που θα στεγάσει το σχολείο αυτό από εκεί και πέρα, αναμένοντας τις όποιες -άνωθεν- αποφάσεις μέσα στο καλοκαίρι!

Ο κίνδυνος να δοθεί μια μεσοβέζικη λύση που θα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα λύσει είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή μια λύση που θα το απομονώνει χωρικά (πχ. μακριά από κεντρικούς οδικούς άξονες) και χρονικά (απογευματινή βάρδια), οδηγώντας έτσι σε συρρίκνωση τον μαθητικό πληθυσμό του σχολείου. Επιπλέον, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε λύσεις που θα επιβαρύνουν άλλα σχολεία ή -ακόμη χειρότερα- που μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανές συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

Το Διαπολιτισμικό Λύκειο και Γυμνάσιο, θα πρέπει να λειτουργούν μαζί, σε δικό τους κτίριο, χωρίς προσωρινές λύσεις σαν τις παραπάνω στο όνομα κάποιων αόριστων υποσχέσεων για μόνιμη λύση στο μέλλον. Όχι μόνο γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές για να τα υποδεχτούν άλλα σχολεία, αλλά και γιατί αυτό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις λειτουργικές ανάγκες των συγκεκριμένων σχολείων. Τα διαπολιτισμικά σχολεία έχουν να διαδραματίσουν έναν συγκεκριμένο ρόλο στην εκπαίδευση του μαθητικού τους δυναμικού και τη σταδιακή ένταξή του στην κοινωνία μας. Δεν είναι δυνατόν, αντί να ενισχύονται με κάθε τρόπο (μόνιμο και επαρκές διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό, αυξημένο αριθμό αιθουσών, καλύτερες υποδομές, φοίτηση και ντόπιων μαθητών της γειτονιάς κτλ.), οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τους να αντιμετωπίζονται ως δεύτερης κατηγορίας που κάπου θα πρέπει να στριμωχτούν.

Με βάση όλα τα παραπάνω, διεκδικούμε:

-    Ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου για τη στέγαση του διαπολιτισμικού Γυμνασίου και Λυκείου στον Δήμο Θεσσαλονίκης το οποίο θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες τους. Μέχρι να συμβεί αυτό, άμεση εξεύρεση και διαμόρφωση κατάλληλου αυτόνομου σχολικού κτιρίου (ακόμη και στη ΔΕΘ) κοντά στους κεντρικούς οδικούς άξονες, με λειτουργία αποκλειστικά σε πρωινή βάρδια

-    Λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη και λειτουργία τόσο του Διαπολιτισμικού όσο και άλλων σχολικών μονάδων μέσω συστεγάσεων, συγχωνεύσεων, αύξησης μαθητών ανά τμήμα κοκ.

-    Άμεση διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εξεύρεση της καταλληλότερης λύσης για τη μεταστέγαση του Διαπολιτισμικού Σχολείου

-    Αν η λύση που θα επιλεγεί με τον τρόπο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2026-27, παραμονή του Διαπολιτισμικού Σχολείου στο κτίριο της Εθνικής Αμύνης και κατά το σχ. έτος 2025-26  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: