Τρίτη 20 Μαΐου 2025

Γράμμα στους γονείς των μαθητών και μαθητριών μας για τις εξετάσεις PISA

 

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Αφορμή για αυτή την επιστολή είναι η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει τους μαθητές/τριες σε άλλη μία βάσανο εξετάσεων, αυτή του «ελληνικού διαγωνισμού PISA» που θα γίνει στις 22 Μάη  2025. Καλούνται να εξεταστούν στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, καθόλου τυχαία, παιδιά της Στ΄ Δημοτικού (αλλαγή σχολικής βαθμίδας) και Γ’ Γυμνασίου (τελειώνει η υποχρεωτική εκπαίδευση). Μεταξύ αυτών είναι  και το σχολείο των παιδιών σας.

Η διεξαγωγή του διαγωνισμού αυτού γίνεται με βάση το νόμο 4823/2021 άρθρο 104 με τίτλο «Αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος» που ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και προβλέπεται να γίνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης και περεταίρω ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Οι εξετάσεις αυτές δεν είναι κάτι καινούργιο. Διεξάγονται για 4η συνεχόμενη χρονιά παρά τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών που αποκάλυψαν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης όλες τις προηγούμενες φορές. Και είναι απορίας άξιο σε ποια συμπεράσματα κατέληξε η Κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ από την εφαρμογή του τα προηγούμενα χρόνια. Τι ακριβώς εκτίμησε, τι διέγνωσε από τα χρόνια και εκρηκτικά προβλήματα που βιώνουμε εκπαιδευτικοί και μαθητές μέσα στα σχολεία; Και τελικά βελτίωσε, άλλαξε το παραμικρό προς το καλύτερο; Ας δούμε όμως την πραγματική κατάσταση:

  • Τα δημόσια σχολεία είναι υπό διάλυση με ευθύνη πρώτα από όλα, όλων των κυβερνήσεων. Ειδικά τα τελευταία χρόνια η χρηματοδότησή τους συνεχώς μειώνεται, με συνέπεια την έλλειψη στοιχειωδών υλικών για τη λειτουργία τους, αλλά και την ανεπαρκή συντήρησή τους με σοβαρούς κινδύνους για τα παιδιά και τους εργαζόμενους σε αυτό.
  • Το περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων και των βιβλίων είναι απαρχαιωμένο και μακριά από τα ενδιαφέροντα και τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών/τριών.
  • Κάθε χρόνο αυξάνονται οι ελλείψεις σε προσωπικό, χιλιάδες τμήματα κλείνουν και τα παιδιά στριμώχνονται σε 27άρια τμήματα, ενώ με σειρά μέτρων εντείνονται οι εξεταστικοί- ταξικοί φραγμοί για τους μαθητές και μεθοδεύεται η έξωση τους από τη δημόσια εκπαίδευση.
  • Εφαρμόζουν και προωθούν αντιεκπαιδευτικά μέτρα, όπως η τράπεζα θεμάτων στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, η ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια), η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, η άμεση ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης με τα Ωνάσεια σχολεία, τις Ακαδημίες στην τεχνική εκπαίδευση, το Διεθνές Απολυτήριο, τα Τεχνικά Γυμνάσια για τους “παραβατικούς μαθητές” κ.α. με πρόγραμμα σπουδών που θα καθορίζουν οι επιχειρήσεις και οι Δήμοι. Ο στόχος είναι απλός και ξεκάθαρος: το 70% των μαθητών/τριών να εξαναγκαστεί  προς την κατάρτιση και τις δεξιότητες και το 30% να συνεχίσει το ανταγωνιστικό, φτωχοποιημένο Λύκειο και το όνειρο ενός πτυχίου. 

Ως εκπαιδευτικοί, χρόνια τώρα, με τους αγώνες μας παλεύουμε  για ένα δημόσιο, δωρεάν, 12χρονο σχολείο για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς, με τμήματα των 15 μαθητών/τριών. Όσοι εργαζόμαστε στο δημόσιο σχολείο, διαμορφώνουμε τη διδασκαλία μας λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ διαφορετικές μορφωτικές και κοινωνικές ανάγκες των παιδιών. Οι εξετάσεις τύπου PISA αγνοούν συνειδητά αυτή τη διαφοροποίηση και την ανάγκη των παιδιών να μάθουν να διαβάζουν τον κόσμο με τα δικά τους μάτια. Έτσι, αυτές οι ‘φασόν’ εξετάσεις θα οδηγήσουν και σε ‘φασόν’ διδασκαλία, διδασκαλία περιορισμένη σε στεγνά και στενά καλούπια.

Το σχολείο μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο από το Δημοτικό. Η μόρφωση και τα μαθήματα θα περιορίζονται στην επιτυχία στις εξετάσεις, συμβάλλοντας στην περαιτέρω οικονομική άνθηση των φροντιστηρίων! Οι εξετάσεις θα αποτελέσουν λαμπρό πεδίο για την ιδιωτική παιδεία, και την κερδοφορία τους.

Θέλουμε ένα σχολείο που να παρέχει στα παιδιά πλέρια, σύγχρονη γνώση, βασισμένη στις επιστημονικές εξελίξεις, ώστε τα παιδιά μας, τα παιδιά σας να μπορούν να κατανοούν τον κόσμο, φυσικό και τεχνητό, να

 βρίσκουν το ρόλο και τον προορισμό τους σε αυτό, με γνώμονα τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα ίδια και την κοινωνία. Αυτό το σχολείο που αξίζει στα παιδιά σας αντιστρατεύονται με την πολιτική τους κυβερνήσεις, Ε.Ε. και άλλοι υπερεθνικοί οργανισμοί, όπως ο  ΟΟΣΑ που προωθούν αντιεκπαιδευτικές αλλαγές με εργαλεία την αξιολόγηση και τις εξετάσεις τύπου PISA.

Η πραγματική στόχευση των εξετάσεων αυτών είναι να συσχετίσουν τα αποτελέσματά τους άμεσα με την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, οδηγώντας σε κατηγοριοποίηση των σχολείων, συγχωνεύσεις και κλείσιμό τους, μείωση της χρηματοδότησής τους στα πλαίσια της λεγόμενης «αυτονομίας»,  έτσι ώστε να προωθηθούν πιο γρήγορα όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί σχεδιασμοί.  

Μέσω του διαγωνισμού της «ελληνικής PISA», το ΥΠΑΙΘ επιδιώκει να υποβάλλει τα παιδιά ως άλλα πειραματόζωα σε μια τυποποιημένη και αγχωτική διαδικασία, προκειμένου δήθεν να μετρήσει τι πάει λάθος στην εκπαίδευση! Στην πραγματικότητα κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας επιχειρούν:

ü  να μεταβιβάσουν τις ευθύνες των ελλείψεων, των χρόνιων προβλημάτων που το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα έχει αναδείξει και διεκδικεί την επίλυσή τους, στις πλάτες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών τους!

ü  να «νομιμοποιήσουν» την ακόμα μεγαλύτερη μετατροπή του σχολείου σε κέντρο εκγύμνασης επιφανειακών δεξιοτήτων υποβιβάζοντας τη διδασκαλία και τη μάθηση, με αποτέλεσμα το σχολείο και η εκπαιδευτική διαδικασία να ανταποκρίνονται αποκλειστικά στις εξετάσεις και να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη γνώση και την κριτική σκέψη.

ü  να προετοιμάσουν την κοινωνία για την αποδοχή της ανισότητας, της κατάταξης, της απόρριψης. Επιδιώκουν να περιθωριοποιήσουν ακόμη περισσότερο τους «αδύναμους» μαθητές μέσα από σκληρές εξετάσεις, τράπεζες θεμάτων και υψηλές βάσεις εισαγωγής που ενισχύουν την απογοήτευση, το άγχος και την παραίτηση τελικά των παιδιών, ωθώντας τα  από νωρίς στη φθηνή κατάρτιση, τη μαθητεία και στη ζούγκλα της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Με λίγα λόγια να τα οδηγήσουν στην «εθελοντική» τους αποπομπή από το σχολικό περιβάλλον ψαλιδίζοντας μεθοδικά τις προσδοκίες τους.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, τα σταθμισμένα τεστ, οι επιδόσεις των μαθητών σ΄αυτά θα αποτελέσουν δείκτη «ποιότητας» που σε άμεση συσχέτισή τους με την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών  θα οδηγήσουν σε κατηγοριοποίηση των σχολείων σε «καλά» και «κακά». Τα σχολεία σταδιακά μετατρέπονται σε μαγαζιά, οι γονείς σε πελάτες και οι μαθητές σε προϊόντα. Όποιος έχει λεφτά θα πηγαίνει σε “καλά” και οι άλλοι ...ας πρόσεχαν. Τα «δύσκολα» παιδιά, τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή με «προβλήματα» συμπεριφοράς δεν θα είναι πια μια πρόκληση κι ένα χρέος για το σχολείο και την κοινωνία, θα είναι ένα εμπόδιο.

Αντίστοιχοι διαγωνισμοί και εξετάσεις που αποτιμούν τα εκπαιδευτικά συστήματα έχουμε και διεθνώς με τραγικά αποτελέσματα κυρίως για τα παιδιά των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων. Σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκαν αντίστοιχοι διαγωνισμοί όχι μόνο δεν περιορίστηκαν οι ταξικές ανισότητες, δεν καλυτέρευσαν τα εκπαιδευτικά συστήματα, αλλά αυτές διευρύνθηκαν  (π.χ Γαλλία, Αγγλία κλπ).

Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ.

Θα πρέπει όλοι μαζί να αντιδράσουμε και να διεκδικήσουμε πραγματική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Γι’ αυτό σας καλούμε να τις αποδοκιμάσετε και να απέχουν τα παιδιά σας από αυτές τις εξετάσεις. Εμείς  από τη δική μας πλευρά, μέσα από τα εκπαιδευτικά μας σωματεία και εσείς από τη δική σας, με τη δυνατότητα που έχετε να αποτρέψετε τη συμμετοχή των παιδιών σας, χωρίς καμία συνέπεια για εκείνα ή εσάς, πρέπει να ματαιώσουμε τη διεξαγωγή τους.

Γιατί θέλουμε ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, που θα μορφώνει ολόπλευρα και ουσιαστικά, που δεν «θα διδάσκει για το τεστ», που δεν θα στερεί τη χαρά της γνώσης. Γιατί δεν θέλουμε να γίνει και ο διαγωνισμός PISA άλλος ένας τρόπος που θα χωρίζει σε κατηγορίες μαθητές και σχολεία, που θα ανοίγει τον δρόμο για ακόμα περισσότερους αποκλεισμούς και διακρίσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: