Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

ΟΛΜΕ: ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Ο.Λ.Μ.Ε.                                                                   

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255

www.olme.gr

e-mail: olme@otenet.gr                                                       Αθήνα, 25/07/2024

                                                                                                                      Α.Π. 10

 

 

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Το νομοσχέδιο το οποίο και συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή είναι μακριά από τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Αντί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αφουγκραστεί και να εστιάσει στη λύση χρόνιων προβλημάτων, ακολουθεί μια στρατηγική η οποία επιδιώκει τον μετασχηματισμό του δημόσιου σχολείου. Ένα μετασχηματισμό ο οποίος γίνεται με όρους κατηγοριοποίησης, όπου ο δημόσιος χαρακτήρας και αποστολή του σχολείου θα υποχωρούν διαρκώς. Η απουσία ουσιαστικής διάθεσης για διάλογο αποτυπώνεται και στην πρωτοφανή ρύθμιση καθεστώτος αναπλήρωσης του αιρετού που παραιτείται από συνάδελφο που ορίζει η διοίκηση και όχι από τον πρώτο επιλαχόντα με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα!

Η ρύθμιση για το ψηφιακό φροντιστήριο σε μια λογική υποστηρικτικής παρέμβασης θα λειτουργήσει ως υποκατάστατο της δια ζώσης ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Αποτελεί μάλιστα ένα εγχείρημα για το οποίο σύμφωνα με το Υπουργείο επαρκούν μόλις 88 εκπαιδευτικοί! Το Υπουργείο στην ουσία προτάσσει την επιλογή αποκλειστικά του ψηφιακού φροντιστηρίου. Είναι μια επιλογή όπου κυριαρχεί η λογική της φθηνότερης λύσης, μια πολιτική που εφαρμόζεται και σε άλλα πεδία των δημόσιων πολιτικών όπως η Υγεία, μια πολιτική η οποία ουσιαστικά διαμορφώνει συνθήκες βαθιά άνισες για τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, τη στιγμή μάλιστα που εξακολουθούν να μην έχουν όλα τα παιδιά ισότιμη πρόσβαση σε ψηφιακές υποδομές. Είναι όμως φορείς όπως η UNICEF και η  UNESCO που θέτουν με έμφαση την ανάγκη να μην υποκατασταθεί η δια ζώσης διδασκαλία. Και αυτό γιατί δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την όξυνση της φτώχειας και των ανισοτήτων, παραγόντων που λειτουργούν ιδιαίτερα επιβαρυντικά στην προσπάθεια για πρόσβαση με ισότιμους όρους και οι οποίοι τελικά οδηγούν σε αύξηση των μορφωτικών ανισοτήτων και στην υπονόμευση της αρχής της ισότητας των ευκαιριών. Άλλωστε η σχεδόν δίχρονη εμπειρία του κλάδου από την εξ αποστάσεως διδασκαλία την περίοδο του κορονοϊού ανέδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο τον αναντικατάστατο ρόλο της δια ζώσης διδασκαλίας, αλλά και την περαιτέρω όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.  

Ταυτόχρονα, στις διατάξεις για το λεγόμενο ψηφιακό φροντιστήριο διαμορφώνεται ένα πλέγμα διαδικασιών για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών το οποίο και απέχει σημαντικά από τους αναγκαίους όρους θεσμικότητας και εξασφάλισης της διαφάνειας καθώς είναι κυρίαρχος ο ρόλος μιας τριμελούς επιτροπής που θα την ορίζει ο ΓΓ του ΥΠΑΙΘΑ ενώ εξαιρετικά ασαφής είναι ο προσδιορισμός του τρόπου αξιολόγησης των κριτηρίων που τίθενται.

Η πιο κρίσιμη ωστόσο πτυχή της νομοθετικής αυτής παρέμβασης είναι η πρόβλεψη για τις αυτόνομες τάξεις.  Η ρύθμιση που προτείνεται για τις αυτόνομες τάξεις διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα όπου το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης δεν θα παρέχεται με τους ίδιους όρους και κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Δεν παραγνωρίζει κανείς την ανάγκη λειτουργίας ψηφιακών εργαλείων τα οποία θα υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, ιδιαίτερα σε εξαιρετικές περιπτώσεις με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες σε επίπεδο παιδαγωγικής λειτουργίας. Δεν μπορούμε ωστόσο να αποδεχτούμε την υποκατάσταση του ανθρώπου και του/της εκπαιδευτικού ως καθοριστικού παράγοντα στη διδασκαλία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες αυτής της πολιτικής και κυρίως να διασφαλιστεί πως δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο σχολείων  ή μείωση των θέσεων των εκπαιδευτικών σε νησιωτικές ή ορεινές περιοχές.

Μια θεώρηση η οποία και κυριαρχεί σε διάφορες πτυχές του υπό συζήτηση νομοσχεδίου είναι η σαφής διάθεση μετασχηματισμού του δημόσιου χαρακτήρα δράσεων και δομών με την εισδοχή του ιδιωτικού τομέα σε  διάφορα πεδία. Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη για τη δυνατότητα παρέμβασης υπό τη μορφή συνδρομής στις ομάδες για τα περιστατικά σχολικής βίας στις κατά τόπους διευθύνσεις. Προβλέπεται δηλαδή η δυνατότητα συνδρομής τους από ειδικούς συμβούλους ιδιωτικού φορέα ο οποίος και θα επιφορτίζεται τόσο με την πρόσληψη όσο και τη δαπάνη απασχόλησής τους. Παραμερίζεται ουσιαστικά η δυνατότητα επιλογή της προσφυγής στους πίνακες ειδικού επιστημονικού προσωπικού όπως ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Αντίστοιχα, υπάρχει η πρόβλεψη να δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης και από ιδιωτικούς φορείς εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό.  Παράλληλα, ρυθμίσεις αντίστοιχου προσήμου ανοίγουν το δρόμο σε ιδιωτικούς φορείς να αναλάβουν ακόμα και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα πλαίσια της λειτουργίας του δημόσιου σχολείου.

Επιπρόσθετα, υπάρχει η αναφορά ότι φορείς, Ν.Π.Ι.Δ. θα μπορούν να παρέχουν ειδική αγωγή σαν ΣΜΕΑΕ, σε άτομα άνω των 15 ετών δίνοντας μια ιδιόμορφη προτεραιότητα στη δημιουργία ενός χώρου με χαρακτηριστικά αγοράς σε ένα πεδίο όπου οι δημόσιες πολιτικές πρέπει να είναι πιο ισχυρές από ποτέ. Επιβεβαιώνονται και από αυτόν τον νόμο οι αρνητικές εξελίξεις στην ειδική εκπαίδευση καθώς διαγράφεται η πρόβλεψη που υπήρχε σε προηγούμενο νόμο για την υλοποίηση ΕΠΕ (Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης) από τον αρμόδιο ειδικό παιδαγωγό. Διαμορφώνονται δηλαδή συνθήκες υποβάθμισης σε μεγάλο βαθμό για τον μαθητή με αναπηρία αλλά και όροι μειωμένης επένδυσης σε λειτουργικό και οργανωτικό επίπεδο, στην εξατομικευμένη διεπιστημονική στήριξη του από το κατάλληλο ειδικό προσωπικό,  για τις εξαιρετικά συνθέτες ανάγκες του. Αυτό έχει ως συνέπεια ο μαθητής με αναπηρία να ενσωματώνεται χωρίς την αναγκαία υποστηρικτική εξατομικευμένη προσέγγιση στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού και υπηρετείται μια πολιτική που δομείται στη λογική κόστους – οφέλους. Μια τέτοια επιλογή άλλωστε αποτυπώνεται  και  στις περιπτώσεις μαθητών που δικαιούνται κατ’ οίκον διδασκαλία με την προώθηση και σ’ αυτές τις περιπτώσεις της τηλεκπαίδευσης.

Στο πεδίο του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού η πρόβλεψη για εστίαση στην ίδρυση ΓΡΑΣΥΠ (Ν. 4823/3-8-2021) απουσιάζει εμφατικά στις γραμμές του νομοσχεδίου. Ουσιαστικά απουσιάζει η διάθεση εκμετάλλευσης των δομών και του προσωπικού με σημείο αναφοράς το Δημόσιο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και διαμορφώνεται χώρος για παρεμβάσεις με πρόσημο τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. Στην πραγματικότητα δίνεται ευκαιρία για ένα παιδί που φοιτά στην Α Λυκείου να κάνει ένα τεστ και μια τηλε-συνεδρία επαγγελματικού προσανατολισμού αποσυνδεδεμένα από το εκπαιδευτικό του περιβάλλον. Αυτό συγκροτεί άραγε ουσιαστική παρέμβαση με βάθος και σχεδιασμό σε ένα τόσο κρίσιμο πεδίο;

Την ίδια ώρα η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να λάβει υπόψη τα δίκαια αιτήματα  νεοδιόριστων εκπαιδευτικών με αναπηρία και να επανεξετάσει τη ρύθμιση με την οποία καθιερώνουν ποσοστό 75% για να θεμελιώσουν δικαίωμα απόσπασης και 80% για δικαίωμα μετάθεσης, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Η Ομοσπονδία όπως έκανε ξεκάθαρο και στο τελευταίο συνέδριο θεωρεί πως το ποσοστό που πρέπει να ληφθεί ως κριτήριο είναι το 67% ενώ παράλληλα θέτει την ανάγκη να συγκροτηθεί μια επιτροπή με τη συμμετοχή της Πολιτείας αλλά και των κοινωνικών φορέων ώστε να επιτευχθεί αναθεώρηση των προβλέψεων των ΠΔ 50/1996 και ΠΔ 100/1997  και επικαιροποίηση σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του σήμερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί πως προβλέπεται  για τις λεγόμενες εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα χρηματική αποζημίωση δίνοντας ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα όταν σε άλλες παρεμβάσεις η Πολιτεία περιορίζεται στο να προσφέρονται μόρια ως κίνητρα ή όταν σε άλλα αιτήματα διατρανώνεται η έλλειψη πόρων. Αλλά και η πρόβλεψη να δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται αναπληρωτές ΕΕΠ-ΕΒΠ μετά από τοπική πρόσκληση ενδιαφέροντος, για την κάλυψη αναγκών δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με τα κριτήρια ικανοποίησης της πλήρωσης των θέσεων αυτών όσο και με την επιλογή της αποκέντρωσης της διαδικασίας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλισθεί  καθώς αυτό αποτελεί επιταγή ενός σύγχρονου κράτους δικαίου.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΑΙΘΑ δεν απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της εκπαίδευσης καθώς κυριαρχεί με τρόπο μονοσήμαντο η λογική κόστους οφέλους. Κυριαρχεί δηλαδή μια πολιτική που δεν έχει στον επίκεντρο της τον άνθρωπο αλλά ιεραρχεί τα πάντα με οικονομοτεχνικούς όρους, μια πολιτική που συντελεί στον σταδιακό αποχαρακτηρισμό της εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού και στον αντίστοιχο μετασχηματισμό της με όρους αγοράς.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ:

ü  Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων, αξιοπρεπείς μισθοί και συνθήκες διαβίωσης για όλους του συναδέλφους.

ü  Σύγχρονα σχολεία, με την απαιτούμενη αντισεισμική θωράκιση, με τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε να μπορεί να καλύπτονται τα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

ü  Επικαιροποιημένα βιβλία, εργαστήρια και τις απαραίτητες υποδομές για ψηφιακά-εποπτικά μέσα, ως επικουρικό μέσο στην εκπαιδευτική-παιδαγωγική διαδικασία.

ü  Αναβάθμιση του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας και επαναφορά της πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

ü  Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, καθολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, με βάση τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στα επί μέρους αντικείμενα και την παιδαγωγική.

 

Το δημόσιο σχολείο έχει ανάγκη τη χάραξη μιας στρατηγικής με ορίζοντα τις προκλήσεις του αύριο.

Έχει ανάγκη από αύξηση της επένδυσης σε ανθρώπους, πόρους και πραγματική καινοτομία.

Έχει ανάγκη το κράτος να αποδώσει στο σχολείο και τον εκπαιδευτικό την αξία που του αρμόζει.   

Έχουμε ανάγκη ένα σχολείο πραγματικά δημόσιο και δωρεάν, που θα μορφώνει ολόπλευρα όλους τους μαθητές, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητά τους, θα τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν τις σπουδές τους ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της οικογένειας τους.  

Όλα αυτά σήμερα απουσιάζουν.

Αποτελούν αίτημα αλλά όχι πραγματικότητα. 



ΚΑΡΤΕΣ ΟΑΣΘ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

Ειδοποίηση για τις κάρτες του ΟΑΣΘ

Α’ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Για την απλοποίηση της διαδικασίας και για την αποφυγή λαθών η προπληρωμή των χρημάτων θα γίνει με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό μέχρι και τις 30-7-2024.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΙΘ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

 

Το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την υποτιθέμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», που καταθέτει η κυβέρνηση προς ψήφιση στην Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Επικαλούμενη  «οξύτατες ανάγκες»  και  υπηρεσιακά κενά και παρουσιάζοντάς τις σαν φυσικά φαινόμενα, προχωράει ακόμα ένα βήμα στην εμπορευματοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ και την γιγάντωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην υγεία, μετά την θέσπιση και λειτουργία των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων, την είσοδο ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ και την δυνατότητα άσκησης του ιδιωτικού έργου από ιατρούς ΕΣΥ. Ανάμεσα σε πολλά, με το νομοσχέδιο αυτό: α) καταργεί τον οργανισμό του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, συρρικνώνοντας συνειδητά περαιτέρω τις Δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, β) βάζει στο στόχαστρο τη δωρεάν πρόληψη και απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ, καταργώντας τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και θεραπείας και συνενώνοντάς τους στον ΕΟΠΑΕ, που ως Ν.Π.Ι.Δ. θα λειτουργεί με όρους οικονομικής αυτοτέλειας.

Απαιτούμε:

1.       Ούτε σκέψη για ψήφιση του κατάπτυστου νομοσχεδίου!

2.       Όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση. Όχι στην κατάργηση του οργανισμού του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

3.       Ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας.

4.       Άμεση μονιμοποίησή των συμβασιούχων υγειονομικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες. Πλήρη εργασιακά - μισθολογικά - ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα για όλους.

5.       Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της Υγείας. Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση, προκειμένου το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά, συμμετέχουμε μαζικά στις κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων:

Ø    Την Τετάρτη 24/7 στις 19:30 στις Ομπρέλες στην Νέα Παραλία, στην

               κινητοποίηση- πολύμορφη εκδήλωση φορέων και σωματείων στο χώρο της  

               Ψυχικής υγείας και Απεξάρτησης.

 

Καλούμε τις ομοσπονδίες στον χώρο της υγείας ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ να καλέσουν σε μεγάλη πανελλαδική απεργία την Δευτέρα 29/7/24, ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, όπως και την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

 

Ø  Στα πλαίσια αυτά καλούμε στην απεργιακή κινητοποίηση την Δευτέρα 29/7/24 στις 12:00 στο ΥΜΑΘ.

Ø  Στο Απογευματινό συλλαλητήριο την ίδια μέρα Δευτέρα 29/7 στις 19:30 στο ΥΜΑΘ.

Ψήφισμα αλληλεγγύης για τις απολύσεις στα Coffee Lab

 

Nα πάρει πίσω η εργοδοσία στα Coffee Lab τις απολύσεις των τριών διανομέων 

 

Με απύθμενο θράσος στις 18/7/2024,  η εταιρεία  Coffee Lab στην Αγίας Σοφίας, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στους διανομείς του καταστήματος, στη μέση της βάρδιας, ότι σταματάει η υπηρεσία delivery και ότι και οι 3 διανομείς θα απολυθούν, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση. Ο πραγματικός λόγος των εκδικητικών απολύσεων είναι ότι οι συνάδελφοι διανομείς, τρεις μέρες πριν, δεν δέχτηκαν να υπογράψουν την κατάπτυστη υπεύθυνη δήλωση που τους ζήτησε η εταιρεία ότι «δεν επιθυμώ να χρησιμοποιήσω τον τεχνικό εξοπλισμό (κράνος, προστατευτικό μπουφάν, γάντια,  αδιάβροχα) που μου παρέχει  ο εργοδότης και θα χρησιμοποιήσω τον δικό μου»,  υπονοώντας ψευδώς ότι η εταιρεία έχει δώσει εξοπλισμό όπως υποχρεούται σύμφωνα με τον νόμο 4611/19!  

Οι τρεις διανομείς όχι μόνο δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό να υπογράψουν την παραπάνω κατάπτυστη δήλωση, αλλά με τη στήριξη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων προέβησαν σε καταγγελία στο ΣΕΠΕ (επιθεώρηση  εργασίας) για τη μη παροχή των προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.)  καθώς και τη μη πληρωμή της βενζίνης όπως ορίζει ο νόμος! Αμέσως μετά τον έλεγχο της επιθεώρησης που διαπίστωσε τις παραβάσεις και κάλεσε την εταιρεία για εξηγήσεις, ήρθαν και οι απολύσεις!!!  

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  

Παρά τους 70 νεκρούς διανομείς σε ώρα εργασίας τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι εργοδότες αρνούνται προκλητικά να παρέχουν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία για την ασφάλεια των διανομέων. Με τις πλάτες της κυβέρνησης τους εκβιάζουν να εργάζονται ακόμα και κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες (καύσωνες, χιονοπτώσεις, παγετούς, έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους κτλ), να τους έχουν υποασφαλισμένους, να μην τους πληρώνουν τριετίες, προσαυξήσεις για νυχτερινά, αργίες, Κυριακές, επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών και γάμου, να κλέβουν τα δώρα κ.α.).   

Το  Δ.Σ. της A΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους τρεις απολυμένους διανομείς και υπερασπίζεται το δικαίωμα όλων των εργαζομένων να εργάζονται με ασφάλεια και αξιοπρεπείς μισθούς καθώς και το δικαίωμά τους να υπερασπίζονται με κάθε τρόπο τα δικαιώματά τους. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

·                     ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ  

·                     ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ Μ.Α.Π (κράνη, αδιάβροχα, μπουφάν κτλ)                                    ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΕΣ  

 

Οι αγώνες των εργαζομένων μόνη λύση για να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας και τις ζωές μας… 

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Είναι γεγονός ότι στα σχέδια της Κυβέρνησης του ΥΠΑΙΘΑ είναι οι συγχωνεύσεις και η κατάργηση σχολείων. Σ αυτό μπαίνει εμπόδιο ο αγώνας των γονιών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Όσον αφορά στην Ά ΕΛΜΕ αυτό το σχέδιο το ζήσαμε όλη την προηγούμενη χρονιά που στις προθέσεις του Υπουργείου και της Διεύθυνσης ήταν να συγχωνευθούν 4 σχολεία. Ο αγώνας και η μαχητική στάση γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο. Από αυτό τον αγώνα βγήκαμε νικητές.

Η ΔΔΕ Δευτεροβάθμιας Ανατολικής Θεσσαλονίκης δεν παραιτείται όμως από τον διακηρυγμένο στόχο  του Υπουργείου και τον δικό της  για συγχωνεύσεις σχολείων,  για τμήματα μεγάλα και  για εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού. Προσπαθεί με τεχνητό τρόπο να συρρικνώσει το 13ο Γυμνάσιο με σκοπό να το κλείσει γεγονός που θα έχει αντίκτυπο και στο 17ο ΓΕΛ.

Ενώ μέχρι πέρσι οι μαθητές του 36ου και του 34ου Δημοτικού Σχολείου εγγράφονταν στο 13ο γυμνάσιο, φέτος αυτό άλλαξε με απόφασή της και οι μαθητές του 36ου Δημοτικού Σχολείου διασκορπίζονται σε 3 γυμνάσια: στο 13ο Γυμνάσιο, στο 4ο Γυμνάσιο και στο 3ο Γυμνάσιο. 

Συγκεκριμένα από όλο τον μαθητικό πληθυσμό των τελευταίων τάξεων, η ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης  στέλνει στο 13ο Γυμνάσιο μόνο 12 μαθητές από το 36ο Δημοτικό και τους υπόλοιπους τους διασκορπίζει ως εξής: 8 στέλνει στο 4ο γυμνάσιο και  1 στέλνει στο 3ο Γυμνάσιο. Το αποτέλεσμα είναι να κάνουν από δύο τμήματα το 4ο και το 3ο Γυμνάσιο( Το 3ο μάλιστα  με 26 και 27 μαθητές) και το 13ο να κάνει μόνο ένα.

 

Να σημειωθεί ότι αν ίσχυε η κατανομή όπως την προηγούμενη χρονιά και τα τρία σχολεία έκαναν από δύο τμήματα.

 

Έτσι ακόμα και μαθητές που μένουν σε δρόμους γύρω από το 13ο γυμνάσιο, στέλνονται στο 4ο και στο 3ο Γυμνάσιο.  Υπάρχουν μάλιστα μαθητές του 36ου Δημοτικού Σχολείου που μένουν σε απόσταση αναπνοής από το 13ο Γυμνάσιο και έναν από αυτούς που στέλνει 3ο Γυμνάσιο μένει ακριβώς απέναντι από το 13ο.

 

Το 4ο και 3ο γυμνάσιο παίρνουν μαθητικό πληθυσμό από τα σχολεία που έπαιρναν πάντα ενώ για το 13ο  ισχύουν γεωγραφικά όρια που αυθαίρετα τέθηκαν από τη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο κριτήριο όμως ΔΕΝ εφαρμόζεται για τους μαθητές του 45ου Δημοτικού και του 37ου Δημοτικού που στέλνονται όλοι στο 3ο Γυμνάσιο ανεξάρτητα από τη διεύθυνση κατοικίας τους, καθώς και για τους μαθητές του 55ου Δημοτικού που στέλνονται όλοι στο 4ο Γυμνάσιο, επίσης ανεξάρτητα από τη διεύθυνση κατοικίας τους. 

.Είναι ολοφάνερο ότι το μέτρο με τα γεωγραφικά όρια, ισχύει ΜΟΝΟ για τους μαθητές του 36ου Δημοτικού, που τροφοδοτεί το 13ο Γυμνάσιο.

Επιλέγεται μάλιστα να μπουν σε εφαρμογή γεωγραφικά όρια τα οποία διαφοροποιήθηκαν από πέρσι, με ξεκάθαρο στόχο τη συρρίκνωση του αριθμού των μαθητών του 13ου γυμνασίου, για να το οδηγήσει αναγκαστικά σε συγχώνευση και να συμπαρασύρει στον ίδιο δρόμο και το 17ο Λύκειο, στο οποίο συνεχίζουν τη φοίτησή τους οι μαθητές του γυμνασίου. 

Τους λέμε ότι η στόχευση για  τεχνητή συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού στο 13ο Γυμνάσιο δε  θα περάσει. Ο αγώνας γονιών, μαθητών εκπαιδευτικών θα τους ανατρέψει τα σχέδια.

Απαιτούμε: Να γίνει η κατανομή σε όλα τα σχολεία με ενιαία κριτήρια έτσι ώστε όλα να κάνουν από δύο τμήματα.

Συνάντηση αντιπροσωπείας  Α΄ ΕΛΜΕ, Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 13ου Γυμνασίου, 17ου Λυκείου  με τον Περιφερειακό Διευθυντή την  

Τετάρτη 24/7/ 2024 στις 13:50.

  

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΔΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 13:50

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Ψήφισμα στήριξης ενάντια στην απόλυση και συνδικαλιστική δίωξη του μέλους του ΔΣ της ΕΝΙΘ και Ψυχιάτρου Ρούλας Γεωργιάδη

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

 

Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση και συνδικαλιστική δίωξη του μέλους του ΔΣ της ΕΝΙΘ και Ψυχιάτρου Ρούλας Γεωργιάδη και στηρίζει την κινητοποίηση αύριο Παρασκευή 19/7 στις 09:30 το πρωί στη Διοίκηση του ΨΝΘ.

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ

ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΟΡΟΜΗΛΑ 51

Τ.Κ.54622

Αρ. Πρωτ.   274                                                                                      Θεσσαλονίκη 18/07/24

 

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ!

 

Το Δ.Σ. της ΕΝΙΘ καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση και συνδικαλιστική δίωξη του μέλους του ΔΣ της ΕΝΙΘ και Ψυχιάτρου Ρούλας Γεωργιάδη, αξιοποιώντας ως πρόσχημα παράλειψη της διοικητικής υπηρεσίας.

Την ίδια στιγμή που το ΕΣΥ στενάζει από την υποστελέχωση και ο υπουργός Υγείας απειλεί ιδιώτες γιατρούς με επίταξη, η Διοίκηση του ΨΝΘ προκλητικά αρνείται να υπογράψει παράταση της σύμβασής της. Μάλιστα, στις 17/7 αποφάσισε την αναγκαστική μετακίνησή της στο Γ.Ν. Παπανικολάου, ομολογώντας τις ελλείψεις σε προσωπικό και την αναγκαιότητα να παραμείνει στη δουλειά της. 24 ώρες μετά, στις 18/7 στα μουλωχτά και χωρίς να την ενημερώσει, την πετάει στο δρόμο!

Η διοίκηση του ΨΝΘ επιδίδεται σε κρεσέντο τρομοκρατίας και αυταρχισμού που υπηρετεί την επιχειρηματική λειτουργία του «νοσοκομείου ΑΕ». Η απόλυση έρχεται λίγες μέρες μετά την κλήση αστυνομικών δυνάμεων καταστολής ενάντια σε απολυμένους συμβασιούχους στην καθαριότητα και μετά την επιβολή άδικων προστίμων σε συναδέλφους της τεχνικής υπηρεσίας,. Άλλωστε, είναι συνήθης και διαχρονική τακτική των κυβερνήσεων να σηκώνουν το μαστίγιο όταν οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι!

Αν νομίζουν ότι θα τους φοβηθούμε είναι γελασμένοι!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η συναδέλφισσα σταθερά πρωτοστάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία κόντρα στην επιχειρηματική δράση του ΕΣΥ και τη διείσδυση των ιδιωτών. Δεν είναι τυχαίο ότι η συναδέλφισσα ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην προχθεσινή απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα που διαλύει τη δημόσια Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση.

Με τις ευλογίες της ΕΕ, η κυβέρνηση και οι μάνατζέρ της  θέλουν να επιβάλουν σιγή ιχθύος και να μην ανοίγει «ρουθούνι», ώστε ανενόχλητα να αλωνίζουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στα νοσοκομεία και να συνεχίζεται η υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας.  Με το λαό βέβαια να πληρώνει από την τσέπη του «το κενό» που έρχονται να καλύψουν οι ιδιώτες αλλά και τα προαπαιτούμενα για να εκταμιευθούν τα προγράμματα που ξεκοκαλίζουν ΜΚΟ και ΑΜΚΕ οι οποίες λυμαίνονται το πεδίο της Ψυχικής Υγείας. Ακριβώς επειδή στο ερώτημα ή τα κέρδη ή οι ζωές μας, οι υγειονομικοί επιλέγουν το δεύτερο οι μεθοδεύσεις της Διοίκησης θα πέσουν στο κενό!

Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Τώρα να πάρουν πίσω της απόλυση της συναδέλφισσας γιατί θα μας βρουν απέναντί τους!

Κινητοποίηση αύριο Παρασκευή 19/7 στις 09:30 το πρωί στη Διοίκηση του ΨΝΘ

Υ.Γ. Να μην περάσει ούτε σκέψη από τη Διοίκηση του ΨΝΘ να ρίξει το φταίξιμο σε υπάλληλο της διοικητικής υπηρεσίας, γιατί το κόλπο του κοινωνικού αυτοματισμού ξεθώριασε...Σταθμάρχες της Υγείας εμείς δε θα γίνουμε!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ!

 

Στο εγκληματικό και επικίνδυνο τελεσίγραφο της κυβέρνησης και του ειδικού διαχειριστή ότι την Τρίτη 16 Ιούλη οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πετιούνται στο δρόμο, όλοι οι εργαζόμενοι στεκόμαστε απέναντι, για να μην περάσουν οι απολύσεις, για να μην ερημώσουν τα χωριά τους.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους. Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους και τους λαϊκούς φορείς της Λοκρίδας και απαντάμε αγωνιστικά και δυναμικά ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΝΑ ΑΝΑΨΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΚΑΜΙΝΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ.

 

Οι εργάτες να μείνουν στη δουλειά, στα σπίτια και στον τόπο τους

ΟΛΜΕ: 1. Καταγγελία για τη νέα εγκύκλιο του Γ.Γ. Υπουργείου Παιδείας, 2. Για την συνάντηση της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Καταγγελία για τη νέα εγκύκλιο του Γ.Γ. Υπουργείου Παιδείας 

Για την συνάντηση της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 21ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΟΛΜΕ

 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 21ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΟΛΜΕ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

 Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

Τηλ:  210 3230073 - 3221255                                            Αθήνα, 12/07/2024

www.olme.gr                                                                          Α.Π.: 2

emailolme@otenet.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

            Το ΔΣ της ΟΛΜΕ όπως συγκροτήθηκε σε σώμα μετά το 21Ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας:

         

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θεόδωρος Τσούχλος κιν.: 6945393793, 2103318623, tsouhlos@gmail.com

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στέλλα Mανουσογιωργάκη κιν. 6946017039, 210 3318628, manousogiwrgaki@hotmail.com

Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Καργόπουλος Ανδρέας. κιν. 6973311722, 210331863, andkargopoulos@gmail.com

ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γιώργος Γεωργακόπουλος, κιν. 6972022538, 210 3252189, georgakopoulosolme@gmail.com

ΟΡΓ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Δημήτρης Ακτύπης, κιν: 6977605278, 2103318631, jimakt@gmail.com

ΤΑΜΙΑΣ: Νικόλαος Παπαχρήστος κιν.: 6970287051, 2103318626, nikpapachr@yahoo.gr 

ΜΕΛΗ:

Κωνσταντίνου Νικηφόρος, κιν.: 6974034113, 210 3318627, nikiforoskon@gmail.com

Μερτίκας Παναγιώτης, κιν. 6976756062, 210 3318631, mertikas_panagiotis@yahoo.gr

Κορδής Νεκτάριος, κιν. 6932600870, 210 3318629, nekordis@yahoo.gr

Σωτηρόπουλος Άκης, κιν. 6945890869, 210 3318624, akissot@gmail.com

Κουρνιώτης Χρήστος, κιν. 6948836189, 210 3318624, ilion19@yahoo.gr


 

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Παράσταση διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Δευτέρα 15/7 για την απαράδεκτη απειλητική εγκύκλιο του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΑ

 


Να σταματήσει τώρα η αδικία για τους συναδέλφους αναπληρωτές με προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση που βάζει φρένο στο δικαίωμα διορισμού τους για 3 εργάσιμες ημέρες!

 Το ΥΠΑΙΘΑ φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερημένες προσλήψεις των συμβασιούχων εκπαιδευτικών που επιβαρύνουν περισσότερο τα δικαιώματά τους!

Το ΥΠΑΙΘΑ φαίνεται να κλείνει την πόρτα στο δικαίωμα διορισμού δεκάδων συναδέλφων που έχουν εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα τελευταία 2 χρόνια εργάστηκαν ως αναπληρωτές στο δημόσιο σχολείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς και των δύο σχολικών ετών (δηλ. από την Α΄ φάση προσλήψεων του 2022-2023 και 2023-2024), καλύπτοντας φυσικά  τις πάγιες ανάγκες και κενά στα σχολεία της χώρας.

Και αυτό γιατί το ΥΠΑΙΘΑ αναγνωρίζει δικαίωμα διορισμού σε εκπαιδευτικούς με αναγνωρισμένη προϋπηρεσία από την ιδιωτική εκπαίδευση, μόνον εφόσον οι συνάδελφοι αυτοί έχουν υπηρετήσει στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρωτές για τουλάχιστον 2 «πλήρη διδακτικά έτη», όπου «πλήρες» διδακτικό έτος ορίζονται για την Δευτεροβάθμια οι 10 μήνες και για την Πρωτοβάθμια οι 9 μήνες και 21 ημέρες (ν.4589/2019).

Όμως, τον Σεπτέμβρη του τρέχοντος σχολικού έτους (2022-23) η απόφαση των προσλήψεων των αναπληρωτών αντί να ανακοινωθεί έστω την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει να προσμετρείται η προϋπηρεσία των αναπληρωτών από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ανακοινώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου! Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης απόφασης, είναι και η αφαίρεση των πολύτιμων ημερών προϋπηρεσίας.

Έτσι, στην παραπάνω κατηγορία των συναδέλφων φαίνεται να μπαίνει φρένο στο δικαίωμα του διορισμού τους, καθώς, όχι με δική τους προφανώς ευθύνη, για 3 ημέρες δεν συμπληρώνεται η πολυπόθητη διετία τη στιγμή όμως που εργάζονται κανονικά από την αρχή της χρονιάς! Πώς γίνεται λοιπόν το Υπουργείο να απαιτεί την υπηρέτηση 2 «πλήρων» διδακτικών ετών και ταυτόχρονα με απαράδεκτα τεχνάσματα να υπονομεύει την προϋπηρεσία των συναδέλφων;

Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ οφείλουν εδώ και τώρα να λύσουν την αδικία που οι ίδιοι δημιούργησαν με την πολιτική τους.

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Να παρθεί πίσω η απόλυση του Δ. Αντωνίου - Άμεση ανανέωση της σύμβασής του

 

Το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ καταγγέλλει την απόλυση για δεύτερη φορά, του συμβασιούχου συναδέλφου,  μέλους του ΚΣ της ΟΔΠΤΕ και Γραμματέα του ΔΣ του ΣΔΠ ΕΚΠΑ, Δημήτρη Αντωνίου.

Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ στην εκπνοή του Ιουνίου και ενώ αρχίζουν οι καλοκαιρινές άδειες προχωράει στην εκ νέου απόλυση του συμβασιούχου συναδέλφου μας, χαρακτηρίζοντάς τον αυτή την φορά «περιττό». Θυμίζουμε ότι η απόλυση του συναδέλφου για πρώτη φορά, είχε δρομολογηθεί μετά την συμβολική κινητοποίηση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, μαζί με φοιτητές, μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, έξω από το Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου του ΕΚΠΑ. Η κινητοποίηση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των μεγάλων κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν για πάνω από 2 μήνες εργαζόμενοι και φοιτητές ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την περαιτέρω ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης  εργαζόμενων και φοιτητών που σηκώνουν κεφάλι και αγωνίζονται ενάντια στα αδιέξοδα που γεννά η κυρίαρχη πολιτική, δεν θα περάσει! Εργαζόμενοι και φοιτητές ενώνουμε τη φωνή μας και διεκδικούμε όλα όσα έχουμε ανάγκη!

Απαιτούμε να παρθεί πίσω η απόλυση του συναδέλφου Δ. Αντωνίου και να ανανεωθεί άμεσα η σύμβασή του.