Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΕΚ: Να γίνουν όσα τμήματα ορίζει ο νόμος - Να λυθεί το πρόβλημα στα Εργαστηριακά Κέντρα που λειτουργούν σε δύο κύκλους για τον ορισμό Τομεαρχών

 


Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης                                             13 Οκτωβρίου 2023

Να γίνουν όσα τμήματα ορίζει ο νόμος σύμφωνα με τον αριθμό των μαθητών στο Εσπερινό εργαστηριακό Κέντρο του Ευκλείδη.

Όπως πληροφορηθήκαμε, η ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε δύο ειδικότητες του 14ου Εσπερινού ΕΠΑΛ παράνομα  αρνείται να ορίσει δύο τμήματα  παρά το γεγονός ότι οι εγγεγραμμένοι μαθητές υπερβαίνουν τους 22.

Συγκεκριμένα, το τμήμα οχημάτων  της Γ ΄ τάξης έχει 29 εγγεγραμμένους και παρακολουθούν 28 μαθητές, ενώ στο τμήμα Ηλεκτρολογίας φοιτούν 31 μαθητές. Για την ασφαλή λειτουργία των εργαστηρίων ο κανονισμός λειτουργίας προβλέπει για τον εσπερινό κύκλο  22 μαθητές .

Πέραν της επικινδυνότητας,  δημιουργείται  πρόβλημα με την ουσιαστική μόρφωσή τους αφού οι μαθητές είναι πολλαπλάσιοι του εξοπλισμού.  Δηλαδή, ή κάποιοι μαθητές  δε θα μπουν στα εργαστήρια και κατ’ επέκταση θα εγκαταλείψουν ή θα μπουν με κίνδυνο να πάθουν ατύχημα και βέβαια την ευθύνη δε θα τη φέρει η Διεύθυνση αλλά οι εκπαιδευτικοί και τα στελέχη του ΕΚ.

Απαιτούμε :

Να σπάσουν τα τμήματα Ηλεκτρολόγων και Οχημάτων όπως επιβάλλει ο νόμος.

 

Να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργείται στα Εργαστηριακά Κέντρα που λειτουργούν σε δύο κύκλους για τον ορισμό Τομεαρχών.

Μετά την απόφαση του Υπουργείου να ορίζεται ένας υπεύθυνος τομέα  από 5 μέχρι 9 εργαστήρια το πρόβλημα στα Εργαστηριακά κέντρα μεγάλωσε,  ιδιαίτερα σε εκείνα που λειτουργούν σε δύο κύκλους. 

 Εργαστήριο  που λειτουργεί πλήρως και στους δύο κύκλους, ενώ  είναι δύο εργαστήρια ανεξάρτητα αν είναι ίδιος ο χώρος, για τον ορισμό θέσης  υπεύθυνου τομέα προσμετρείται ως ένα. Ως εκ τούτου,  ένας υπεύθυνος τομέα βρίσκεται  στην πραγματικότητα υπεύθυνος σε 10 μέχρι 18 εργαστήρια που λειτουργούν σε δύο κύκλους. Φυσικά τόσα εργαστήρια είναι αδύνατον να καλυφθούν, εκτός αν ο υπεύθυνος τομέα  παρίσταται σε όλο το ωράριο και των δύο κύκλων.

Άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι ότι τα καθήκοντά του  πολλαπλασιάζονται καθώς έχει να συνεργαστεί   με διπλάσιους καθηγητές που διδάσκουν εργαστηριακά μαθήματα  σε δύο κύκλους. Επιπλέον  σε πολλές περιπτώσεις ο τομεάρχης ασκεί και καθήκοντα υπεύθυνου εργαστηρίου.

Διεκδικούμε  για τον ορισμό των υπευθύνων τομέων στα ΕΚ που λειτουργούν σε δύο κύκλους   να  προσμετρούνται  ξεχωριστά  τα εργαστήρια σε κάθε κύκλο. Π.χ. Εργαστήριο νοσηλευτικής πρωινού κύκλου με λειτουργία 8-35 ώρες να προσμετράται ως ένα εργαστήριο και ακόμα ένα αν λειτουργεί  το ίδιο εργαστήριο στον εσπερινό κύκλο άλλες 8-30 ώρες, δηλαδή ως 2 εργαστήρια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: